Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sofie Lind/SVT

Vänstern släpper fram S+M-styret i Vansbro – nykomling blir kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Socialdemokraterna och Moderaterna som ska styra Vansbro den kommande mandatperioden, där de båda är överens om att bostadsbyggandet och ekonomin är de största utmaningarna i kommunen den närmaste tiden.

Socialdemokraterna har den senaste mandatperioden agerat i opposition och S blev det största partiet i höstens kommunval. Diskussioner om majoritetsbildning har skett med flera parter men där har det inte gått att komma överens om hur vissa sakfrågor ska drivas.

Vänstern släpper fram styret

De båda partierna är noga med att säga att de vill ha en bred dialog med samtliga partier. I ett minoritetsstyre kommer det troligen att behövas.

Vänsterpartiets Kurt-Lennart Karlsson berättar för SVT att partiet planerar att släppa fram styret med de två V-mandaten vid omröstningen i kommunfullmäktige den 19 december.

S får högsta politikerposten

Varför backade ni i Moderaterna om ordförandeposten i kommunstyrelsen?

– För att få ihop ett samarbete – S är ändå största parti. De har åtta mandat och vi har sex mandat, så det är rimligt att de ska ha den posten, säger Pär Skagerling (M).

Från okänd till potentiellt kommunalråd: Hör mer i klippet om hur M och S resonerar kring samarbetet och vad Vansbros tilltänkta nya kommunalråd Marcus Kock (S) tänker om sin nya position.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.