Centerpartiet som har varit med i styret i Vansbro sedan 2006 väntas nu gå i opposition. Foto: SVT

Vansbro kommun byter styre – S och M kallar till gemensam pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna i Vansbro har kallat till en gemensam pressträff på tisdagsförmiddagen den 6 december, för att presentera den kommande mandatperiodens styre. Partierna har inte tillräckligt många mandat för att få en majoritet i kommunen.

SVT erfar att inga ytterligare partier kommer att ingå i styret. Vansbro blir i så fall den andra dalakommunen tillsammans med Leksand som styrs i minoritet.

– Imorgon kommer vi att presentera hur vi har tänkt med det här upplägget, säger Socialdemokraternas förstanamn Marcus Kock som inte vill kommentera vilka partier utöver Moderaterna som finns med i bilden.

C+M+KD fortsätter inte tillsammans

Den förra mandatperioden styrdes Vansbro kommun av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, tillsammans med Landsbygdspartiet Oberoende (de sistnämnda är inte längre är aktiva i kommunen).

Videoklipp med de styrande politikerna efter pressträffen den 6 november:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från okänd till potentiellt kommunalråd: Hör mer i klippet om hur M och S resonerar kring samarbetet och vad Vansbros tilltänkta nya kommunalråd Marcus Kock (S), till höger, tänker om sin nya position. Foto: Sofie Lind/SVT

Socialdemokraterna: 8 (+-0)
Centerpartiet: 6 (-2)
Moderaterna: 6 (+3)
Kristdemokraterna: 6 (+2)
Sverigedemokraterna: 3 (+2)
Vänsterpartiet: 2 (+-0)
Landsbygdspartiet Oberoende: 0 (-3)
Kommunpartiet Vansbro 0 (-2)

Totalt 31 mandat, det krävs 16 mandat för majoritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Vansbro

Mer i ämnet