Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lennart Mångs (M) förklara: Därför är det inte bråttom att få till en styrande majoritet – och därför har det dragit ut på tiden. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Nya styret dröjer i flera dalakommuner – men politikerna är inte stressade

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande fyra kommuner i Dalarna där politikerna inte har gjort upp om vilka som ska ha makten. Men SVT Dalarnas rundringning visar att politikerna inte heller är särskilt stressade, eftersom den nuvarande budgeten gäller fram till årsskiftet.

I Hedemora blev Moderaterna valets stora vinnare och styret med S+C+V tappade majoriteten. Men det är först vid kommunfullmäktige den 13 december som budgeten ska spikas och de nya nämnderna ska utses, så än så länge känner moderaten Lennart Mångs ingen oro över att det drar ut på tiden.

Inte heller det nuvarande kommunalrådet Göran Hoffman (S) i Hedemora ser dröjsmålet som ett bekymmer.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

– Det tuggar på som planerat, det är lite låsta positioner, säger Hoffman (S).

I videoklippet hör du mer om varför det dröjer i Hedemora och hur Lennart Mångs (M) tycker att det påverkar de kommunala verksamheterna.

Även Leksand, Vansbro och Rättvik avvaktar

I Leksand är det mer ovisst än vanligt efter att styrande Centerpartiet tappade stort och det lokala Bygdepartiet fick flest röster. Bygdepartiets Jimmy Karlsson säger till SVT att det hittills har varit tyst från de övriga partierna, men att det är långt kvar till deadline.

I Vansbro hoppas Anneli Hultgren (C) att de kan komma med ett besked om styret inom en vecka. Där har C+M+KD+Landsbygdspartiet Oberoende styrt.

Även i Rättvik skulle styrande C+M+KD kunna behålla makten och oppositionsrådet Daniel Wenngren (S) i Rättvik antyder att bollen ligger hos de som styr idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet