Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör distriktsordföranden Rasmus Giertz berätta om hur de andra partiernas attityd till Sverigedemokraterna har förändrats på kort tid. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

SD hoppas få styra i Dalarna: ”Vi för samtal i flera kommuner”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna för nu samtal om styret i flera dalakommuner. Det säger partiets distriktsordförande Rasmus Giertz (SD) till SVT Dalarna. Hittills har inte SD suttit med i det direkta styret i någon av kommunerna i länet.

Partiet gick framåt i samtliga dalakommuner utom i Ludvika och Malung-Sälen. I flera kommuner är SD andra eller tredje största parti. 

– Vi för samtal i flera kommuner, men jag vill inte gå in på mer än så om vilka partier och kommuner det gäller. Målet är ett framtida styre där vi ingår, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande Rasmus Giertz. 

Sverigedemokraterna gjorde ett starkt val i Dalarna på samtliga nivåer. Sett till landet så var det bara i tidigare starka SD-fästen som Blekinge och Skåne som partiet fick större stöd i riksdagsvalet. I Dalarna röstade 25,7 procent på partiet i valet till riksdagen. 

Inget samarbete i regionen

På regionnivå har de största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna tidigare inte velat närma sig SD, något de inte kommer att göra nu heller enligt företrädarna Ulf Berg (M) och Elin Norén (S). 

– Det är anskrämligt att man stänger ute en så stor del av Dalarnas befolkning, har de otur så kan det slå tillbaka, säger partiets toppnamn på regionnivå Per Ola Ahlström (SD). 

Partiet stärkte vid valet sin ställning som tredje största parti på regionnivå med 15,6 procent av rösterna.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.