• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den enorma delen till ett vindkraftverk transporteras genom Ludvika. Foto: Roine Ekström

Jättedelar till vindkraftverk transporteras genom Dalarna – rondeller byggs om

Uppdaterad
Publicerad

Just nu och fram till i slutet av sommaren passerar enorma delar till vindkraftverk genom Dalarna. På grund av det måste flera rondeller i länet byggas om, så att jättetransporterna kan passera.

Från april fram till i augusti passerar vindkraftsvingar och andra delar till vindkraftverk Avesta, Hedemora, Borlänge och Grängesberg söderut. De transporteras från Gävle och Söderhamn till Lindesberg, i Örebro län, där man ska bygga nya vindkraftsparker.

170 transporter totalt

Transporterna är väldigt långa och breda, därför behöver man fylla ut i kanterna på vissa vägar, göra skyltar och belysningsstolpar flyttbara och bygga om rondeller, så att transporterna kan passera.

Vindkraft i Dalarna

– Nu i första skedet rullar 40-50 transporter genom Dalarna. Det är 15 verk som ska byggas, vilket ger 170 transporter totalt, säger Maja Nolén, handläggare för transportdispenser på Trafikverket.

Vissa rondeller får asfalt mitt i, som här ovan. Vanlig trafik får inte köra där utan kommer uteslutande användas av transporterna nattetid. Foto: Hannes Forssell/SVT

Allt som görs om på vägarna nu, kommer sedan återställas.

Uppmaningen: Ställ er på sidan

– Det här bekostas av de som bygger vindkraftsparkerna, så vi tar inte pengar från någon annan resurs som till exempel skador på en väg som ska repareras, säger Maja Nolén. Hon uppmanar vanliga bilister att ha förståelse för jättetransporterna när de passerar.

– Befinner man sig på vägen när de kör förbi, så kommer man behöva ställa sig på sidan tills de passerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet