Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bestört” – Idre fjäll menar att vägen och upprustningen av den är viktig för utvecklingen i Idre, speciellt då företaget själva planerar investeringar på 7-8 miljarder kronor de närmsta åren. Foto: Sofie Lind/SVT

Satsning på vägen mellan Idre och Särna skjuts framåt – kan kanske breddas om 10-15 år

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen breddning av vägen mellan Särna och Idre inom den närmsta framtiden.

Potentiellt kan vägen väljas in i länsplanen över vägsatsningar framåt, mellan år 2026-2037, men det beror samtidigt på hur nuvarande vägsatsningar går.

Sen det stod klart att pengarna från nationella planen av regeringen enbart skulle räcka till några få vägsatsningar i Dalarna, så har breddning av riksväg 70 mellan Särnaheden och Idre skjutits på framtiden.

Men för att påskynda arbetet ändå, så klubbade regionfullmäktige i höstas en avsiktsförklaring där regionen tillsammans med Trafikverket skulle påbörja en vägplan för sträckan åtminstone. Den skulle kosta ungefär 15 miljoner att göra – men för att träda i kraft skulle den ha signerats senast 31 maj i år.

Vägen mellan Särna och Idre

Men avsiktsförklaringen signerades inte.

– De andra projekten har blivit dyrare och skjutits framåt i tiden och då ser vi inte vitsen med att göra en vägplan för något som ligger så långt fram i tiden, säger Elin Norén (S), regionråd.

Avsiktsförklaringen mellan Region Dalarna och Trafikverket som klubbades av regionfullmäktige hösten 2022 – men vars giltighet nu löpt ut. Foto: Skärmdump från Region Dalarna

Oklart om näringslivet skulle betala eller inte

Region Dalarna har öronmärkt 7,5 miljoner kronor till vägplanen. Enligt regionrådet Elin Norén gick vägplanen ut på att näringslivet också skulle finansiera 7,5 miljoner kronor– något som varken står i avsiktsförklaringen eller förankrats hos näringen, menar bland annat Lars Ericson vid bolaget Destinationsutveckling Idre.

– Det har funnits en diskussion men som aldrig fullföljdes, säger Lars Ericson.

Idreväg kanske kan ses över om 10-15 år

Länsplanen, alltså det som Region Dalarna tycker ska prioriteras, beslutas var fjärde år och gäller för en 12-årsperiod.

Nästa plan som ska beslutas är för 2026-2037. Vägen mellan Idre och Särna kan bli aktuellt i den – men allt beror på hur det går med de andra satsningarna. Regionrådet framhäver däremot att Idrevägen är viktig att satsa på.

– Tyvärr ser vi dock redan där att vissa projekt blivit dyrare än väntat och förskjutet i tid, vilket gör att vi måste prioritera, säger Elin Norén (S), regionråd.

Hör mer i klippet om Idre fjälls tankar om den framskjutna vägbreddningen mellan Särna och Idre

Länsplanen 2022-2033

Region Dalarna har prioriterat tre vägsträckor

– Fagersta-Smedjebacken

– Vasaloppsvägen

– Västa Tandö-Bu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägen mellan Särna och Idre

Mer i ämnet