Lutar åt ett nej till upprustning av vägen till Idre

Uppdaterad
Publicerad

Alla manifestationer för att satsa på en upprustning av den smala vägen till Idre ser hittills ut att vara förgäves.

Det lutar åt att majoriteten av länets regionpolitiker istället satsar fullt ut på vägbygget mellan Smedjebacken och Fagersta.

– Jag hade hoppats på att vi på dalabänken skulle vara överens om det här, säger Kjell Tenn (C) kommunalråd i Älvdalen.

Beslutet om den framtida vägplanen för Dalarna tas av regionens styrande i början av april.

Men redan nu, när alla dalakommuner yttrat sig om planerna, står det klart att de flesta kommuner vill göra storsatsning på riksväg 66 mellan Smedjebacken och Fagersta.

Vägen mellan Särna och Idre

Bara Mora, Orsa och Älvdalens kommuner vill dela upp vägbygget i södra Dalarna för att istället lägga en del av pengarna på att rusta den smala och krokiga vägen i norr mellan Särnaheden och Idre.

Satsning på riksväg 66

Majoriteten hoppas att en satsning fullt ut på riksväg 66 ska leda till att det frigörs andra, statliga, pengar som senare kan gå till vägbygget i Idre.

Men i praktiken är de här förhoppningarna väldigt osäkra idag.

– Innan jag ser det på ett papper så måste jag försöka få med Idrevägen i vägplanen. Det här går inte att sopa under mattan, säger Kjell Tenn (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägen mellan Särna och Idre

Mer i ämnet