Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vet inte när man kommer hem” – hör ambulanssjuksköterskan Alexander om hur han drabbas av mycket övertid, och vårdförbundets Marion Vaeggemose om varför blockaden behövs. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Därför går Vårdförbundet i Dalarna ut i blockad – ”Många orkar inte med”

Uppdaterad
Publicerad

2 500 vårdanställda i länet gick under torsdagen ut i en övertidsblockad sedan förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna strandat.

– Vi gör det här för att rädda vården, säger Marion Vaeggemose, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinanalytiker får under blockaden inte jobba övertid eller mertid.

– Under perioden januari till oktober 2023 jobbade våra medlemmar i Dalarna 88 000 övertidstimmar. Det motsvarar omkring 40 heltidsanställda och arbetssituationen gör att många inte orkar med och slutar, säger Marion Vaeggemose.

På arbetsgivarsidan är det SKR och Sobona som suttit vid förhandlingsbordet. Under torsdagen satt Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering i möte på SKR.

Vård kan bli uppskjuten

– Situationen är utmanande. Vår målsättning är att i så stor utsträckning som möjligt fortsätta driva våra verksamheter som vanligt, men det kommer med största sannolikhet att ha en påverkan. Patienter kan märka att viss, icke tidskritisk vård, kan behöva skjutas på. Det kan till exempel handla om ändringar i planerade operationer, säger Åsa Dedering.

Hon uppmanar patienter i Dalarna att alltid söka vård när de behöver och alltid komma på sina bokade besök, så länge de inte fått något annat besked.

Vårdpersonal kan tvingas att jobba – trots blockad

– Om det är fara för liv och hälsa har vi rätt att beordra skyddsarbete och då måste arbetstagaren gå in och utföra det arbetet. Det är vid en akut situation.

Tror du att ni kommer att behöva använda er av det tvånget?

– Jag ser att vi kommer att behöva använda oss av det. Svar ja, säger Åsa Dedering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.