• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får välja att lägga vissa uppgifter åt sidan” – Sofia Jarl (C), regionråd, om hur anställningsstoppet kan påverka vårdpersonal i Dalarna. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vårdpersonal kan få fler arbetsuppgifter – så påverkar Region Dalarnas anställningsstopp

Publicerad

På grund av det tuffa ekonomiska läget har Region Dalarna beslutat om anställningsstopp. Nu kan vårdpersonal få fler administrativa arbetsuppgifter när administrativa tjänster inte ska återbesättas.

– Det handlar om att bli färre personer utan att lägga stora varsel, säger regionrådet Sofia Jarl (C),

På måndagen kom beskedet att Region Dalarna inför anställningsstopp.

– Vi måste bromsa in den här kraftiga ökningstakten vi haft. Det här är en tydlig signal om att det är tuffa tider och att det behövs hårdare prioriteringar, säger regionrådet Sofia Jarl (C).

Kriterier som ska uppfyllas för anställning

Främst kommer tjänster inom administration att beröras, men varje tjänst kommer att prövas mot olika kriterier.

– Det kan vara till exempel om det är personal som jobbar direkt med patienter eller är nödvändiga för att upprätthålla vården, om kompetensen redan finns på avdelningen, om man kan samarbeta med andra för att klara den och så vidare. Så har man en lista man går igenom, berättar Sofia Jarl.

I videon: ”Får välja att lägga vissa uppgifter åt sidan” – Sofia Jarl (C), regionråd, om hur anställningsstoppet kan påverka vårdpersonal i Dalarna.

Kan det ändå bli aktuellt med varsel inom regionen?

– Det kan det säkert bli, vi utesluter ingenting i nuläget, men att lägga stora varsel på en övergripande nivå utan att veta var man behöver spara, det tror jag mer skrämmer upp människor i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.