Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart det kommer märkas” – så kommer patienter och personal påverkas. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Prognosen: Miljardunderskott för Region Dalarna – ”Värre än väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarnas ekonomiska prognos för 2024 tyder på ett underskott på drygt en miljard kronor – vilket är mer än dubbelt så stort som det budgeterade underskottet.

– Tyvärr ser det värre ut än vad vi kunde vänta oss tidigare, säger regionrådet Sofia Jarl (C).

Regionen jobbar nu med en genomlysning av alla typer av verksamheter för att hitta möjliga effektiviseringar och prioriteringar för att minska kostnaderna.

– Vi tittar till exempel på administrativa tjänster, en översyn av central förvaltning, den typen av besparingar som kanske i mindre grad skulle drabba patienterna i första hand, säger Sofia Jarl.

Under förra året presenterade regionen ett sparpaket för 2024 på en halv miljard. Bland annat skulle man minska på hyrpersonal i vården och dra ner på inköp av vård genom att öka den egna kapaciteten.

Det preliminära ekonomiska resultatet för 2023 landade på minus 546 miljoner kronor.

Har ni pengar i ladorna att ta av?

– Vi har en resultatutjämningsreserv, en buffert, som vi kan ta av. Men den kommer inte räcka utan vi måste sikta efter att ha en ekonomi i balans på sikt. Men det ser tufft ut i dagsläget, säger Sofia Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.