Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka verksamheter planerar regionen att prioritera? Elin Norén (S) berättar – i klippet Foto: Johan Lundahl/SVT

Region Dalarnas plan: Spara en halv miljard nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna dras med stora ekonomiska utmaningar och räknar med ett minusresultat på 750 miljoner kronor i år, bland annat på grund av inflationen. På måndagen presenterades en handlingsplan som ska skapa besparingar på cirka 500 miljoner kronor under 2024.

Hela Region Dalarnas verksamhet ska vara med och spara. Inte bara sjukvården och kollektivtrafiken som är de största förvaltningarna.

Exempelvis finns det förslag om att ”anpassa bemanningen på BB till lägre födelsetal” och att göra personalparkeringarna dyrare. Därtill föreslås ett nytt måltidssystem med kyld enportionsmat som huvudmetod, vilket skulle kunna spara tio tjänster i produktionsköket och 5 miljoner kronor per år.

Region Dalarna

– Trots den här tuffa tiden så kan vi inte dra ned på all utveckling och alla satsningar, vi kommer bromsa en del saker men också gasa med annat, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S).

Färre turer i kollektivtrafiken

Dessutom finns det större strukturella beslut som att regionen ska köpa in mindre vård från andra regioner och sjukhus, för att istället ta hand om patienterna i Dalarna. Där hoppas regionen kunna spara 34 miljoner kronor 2024.

Genom att dra ned på stadstrafiken och landsbygdstrafiken, vilket skulle påverka turer med färre än två påstigande på landsbygden, eller fem påstigande i stadstrafiken, föreslås kostnaderna minska med 11 respektive 16 miljoner kronor.

Förslagen ska analyseras

Nu ska det genomföras risk- och konsekvensanalyser av besparingsförslagen, och regionplanen med budget för 2024-2026 ska beslutas av politikerna i regionfullmäktige 12-13 juni.

Oppositionsrådet Björn Ljungqvist (M) anser att regionen bör planera för att ekonomin kommer att vara ansträngd en längre tid.

– Liksom alla andra hoppas jag att det vänder till det bättre 2025 men jag tror att vi måste planera för att lågkonjunkturen och inflationen kan hänga kvar längre än vad vi tror och hoppas, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad oppositionsrådet Björn Ljungqvist (M) säger om det här. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så mycket ska varje förvaltning spara 2024 (miljoner kronor):

Hälso och sjukvård: 387

Kollektivtrafik: 85

Regionstyrelsen: 30

Regionservice: 20

Tandvård: 14,5

Kultur och bildning: 7

Hjälpmedel: 4,5

Regionfastigheter: 3,7

Hörsel och syn: 3

Patientnämnden: 2

Regional utveckling: 1

Summa: 557,7 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet