Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Regionerna behöver göra sin hemläxa” – hör Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) om de extra vårdmiljarderna. Foto: Per Sjöberg

Regeringen ger sex miljarder extra till regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett extra tillskott på sex miljarder kronor tilldelas regionerna i vårändringsbudgeten. Det presenterar Tidöpartierna på en pressträff på måndagen.

– Regionernas pensionskostnader har ökat dramatiskt av den höga inflationen, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att vården har både kort- och långsiktiga problem.

– På kort sikt handlar det om att inflationen drivit upp pensionskostnaderna och på lång sikt är problemen mer strukturella, säger han.

Pengarna kommer ges i generella statsbidrag vilket betyder att det är upp till regionerna hur de ska användas.

– Statens förväntan är att pengarna ska användas för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, säger statsministern.

Kristersson poängterar att sex miljarder räcker för en kortsiktig ekonomisk lösning men att regionerna nu måste ta sitt ansvar och ”fatta så kloka beslut som möjligt”.

7000 sjuksköterskor

Regeringens bedömning är att sex miljarder kronor till regionerna kommer användas för att undvika varsel och uppsägningar.

– Omräknat i sjukskötersketjänster så är sex miljarder kronor 7 000 sjuksköterskor. Det här är ett rejält tillskott. De aviserade varsel vi sett är någonstans kring 6 000. Vi har nu fog för att säga att staten gör sin del för att regionerna ska få förutsättningar för att behålla vårdpersonalen, säger Ebba Busch (KD).

SKR har tidigare varnat för att regionerna tillsammans ser ut att gå med 24 miljarder i underskott under 2024. Dessa sex miljarder i tillskott ser alltså inte ut att kunna täcka upp det eventuella underskottet som regionerna förväntas få under året.

Granska regionernas ekonomi

Regeringen kommer också inrätta en ny funktion som ska granska regionernas ekonomi. En effektivitetsdelegation ska också tillsättas som enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) ska se till så att pengar inte försvinner i ”svarta hål”.

Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson medverkade under pressträffen.

Vårändringsbudgeten presenteras som helhet den 15 april.

Se SVT:s sändning från pressträffen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.