Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, berätta om några verksamheter i Falun och Borlänge som berörs om blockaden blir verklighet den 20 maj. Foto: Johan Lundahl/SVT

Vårdkonflikten växer – vårdanställda i Falun och Borlänge varslas om utökad övertidsblockad

Uppdaterad
Publicerad

Nu varslar Vårdförbundet om så kallad utökad övertidsblockad för omkring 200 kommunanställda i länet, från och med den 20 maj. Bland annat berörs elevhälsan och hemsjukvården i Falun och Borlänge.

Det är kommunal vårdpersonal i 29 kommuner som berörs av det utökade varslet. I Dalarna handlar det om kommunanställda i Falun och Borlänge.

– Vill SKR inte förhandla med oss inom de närmsta 14 dagarna så träder blockaden i kraft, säger Marion Vaeggemose, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

En första blockad igång redan i april

Det är Vårdförbundet i Sverige och arbetsgivarna i SKR och Sobona som inte har nått en överenskommelse om de anställdas arbetsvillkor. Den 25 april togs vårdanställda ut i en övertids- och mertidsblockad och nyanställningsblockad för anställda i Region Dalarna, och i flera andra län.

Flera yrkeskategorier berörs, så som röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och chefer, enligt Vårdförbundet.

Hör i klippet ovan om några av de yrkesgrupper i olika verksamheter i Falun och Borlänge som berörs.

5 000 medlemmar i landet

Om parterna inte kommer överens träder varslet i kraft klockan 16:00 måndagen den 20 maj. Det här omfattar ytterligare drygt 5 000 medlemmar i Sverige, varav 200 i de två kommunerna i Dalarna.

– I regionen hade man 88 000 övertidstimmar förra året, och då var inte november och december ens inräknat. Det motsvarar 40 helårsarbetare. Så så mycket extrajobb har vi, men vi vill ju vara utvilade när vi går till jobbet, säger Marion Vaeggemose.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanssjuksköterskan Alexander som berättade om sin arbetssituation i slutet av april, inför att första blockaden drog igång. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.