Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad politiker från C och ByP i Leksand känner dagen efter valet. Foto: SVT

Valskrällen i Leksand – Bygdepartiet och S störst: ”Omtumlande”

Uppdaterad
Publicerad

Den omdebatterade vägfrågan i Leksand tycks vara det som avgjorde valet enligt Centerpartiet, vilket ledde till att Bygdepartiet blev största parti i kommunen när det preliminära valresultatet hade räknats samman.

Centerpartiet har styrt tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna den senaste mandatperioden. Men hur styret blir nu när Bygdepartiet är störst är ännu oklart.

– Vi har levt i opposition med tre mandat och varit det näst minsta partiet som varit uteslutna från påverkan i alla utskott. Så nu kommer vi få ett helt annat läge oavsett hur det går. Det kommer bli jättespännande, säger Jimmy Karlsson (ByP).

Kommentar från C

När det slutgiltiga resultatet räknats samman visade sig att Bygdepartiet och Socialdemokraterna blivit största partier i kommunvalet i Leksand. Samtidigt har styrande Centerpartiet backat och var tagna av resultatet.

– Jag hoppas vi får till väldigt bra dialoger med de andra partierna som kan landa i en majoritet och styre som faktiskt har förmåga att leda den här kommunen på ett bra sätt, säger Tomas Bergsten (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Leksand

Mer i ämnet