Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Insjöborna samlade 700 underskrifter – kommunen pausar vägförrättning

Uppdaterad
Publicerad

När kommunen ville lägga över ansvaret för väghållningen i Insjön på byborna blev det protester. Över 700 namnunderskrifter samlades in och nu har kommunen återkallat den så kallade vägförrättningen för att utreda frågan vidare. I nästa vecka väntas beslut om hur man går vidare i Insjön.

– Det här kan bli en valfråga eftersom vägarna är så viktiga för alla som bor och åker här, säger Agneta Ivåker som är ordförande i Insjöns intresseförening.

Stora kostnader

Leksands kommun har sedan 2016 sett över ägarförhållandena av vägarna i Leksands byar och vill ändra på det avtal som gällt i 50 år där kommunen stått för väghållningen. Syftet är att byarna själva, via vägföreningar, ska ta ett större ansvar för underhåll och utveckling av de enskilda vägarna. Ett ansvar som medför stora kostnader, bland annat när Lantmäteriet ska göra en så kallad förrättning och besluta vilka fastighetsägare som ska ingå i vilken vägförening. Det här har lett till protester runt om i kommunen.

Valet 2022 Leksand

I Insjön har många boende reagerat på att fastighetsägarna där ska ansvara för vägarna även inne i samhället. Det är ologiskt, menar de, eftersom det finns flera byar vars motsvarande vägnät sorterar under statens vägnät.

– Avtalet från 1972 avser även Insjön. Som tätort har vi andra förutsättningar och det lämpar sig dåligt med en gemensamhetsanläggning i en ort av den storleken. Det är ett otroligt omodernt sätt att sköta vägar anser vi, säger Agneta Ivåker.

Namninsamling

En namninsamling med protester mot kravet på förrättning har därför genomförts och efter att listorna lämnades in har kommunen insett att de bör utreda saken. Beslut om detta kommer i nästa vecka.

– Det både är skäligt och rimligt att utreda delar av huvudmannaskapet för vägar med stort allmänt intresse innan processen går vidare, motiverar kommunen återkallelsen av vägförrättningen i Insjön som nu skett.

I klippet: Insjöns intresseförening berättar om namninsamlingen och vad de upplever som problem i vägfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Leksand

Mer i ämnet