Leksandsbyar vill inte ansvara för vägnätet: ”Ska gå via skattsedeln”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens inriktning på att överföra ansvaret för underhåll av enskilda vägar till vägföreningar är inte populärt i byarna. Den förrättning som då behöver göras av Lantmäteriet blir kostsam och riskerar att drabba vägföreningarna, trots att det är kommunen som vill ha det jobbet utfört. Men kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C) försvarar modellen.

– Det är fastighetsägaren som ska ansvara för vägen. Det är på samma sätt som med t ex avlopp och bredband, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C).

Kan det här bli en valfråga?

Vägfrågan i Leksand

– Jag har haft förmånen att få vara kommunalråd i 14 år nu och det här har varit en fråga i alla valrörelser då, säger Liljeberg och fortsätter:

– För många spelar det här roll, men välfärden är viktig liksom att vi klarar vården, skolan och klimatutmaningarna. Det finns väldigt mycket som kommer att vara viktiga valfrågor och det här kommer säkert att vara en av dem, säger hon.

I klippet: Kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C) och Bengt Petters, Västanå-Smedby byalag har olika syn på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägfrågan i Leksand

Mer i ämnet