Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rödgrönt budgetförslag. Tobias Smedberg (V), David Ling (MP), Eva Christiernin (S) och Erik Pelling (S) presenterade på onsdagen sitt förslag till budget för 2023. Mer om det i klippet. Foto: SVT

Budgetförslaget: Det vill nya Uppsalastyret satsa på

Uppdaterad
Publicerad

Välfärden, klimatet, näringslivet och tryggheten. Det är kärnan i de rödgrönas budgetförslag för Uppsala 2023. Det tuffa ekonomiska läget gör att det så kallade resultatmålet halveras nästa år.

I år väntas kommunen göra ett resultat på 315 miljoner kronor. Nästa år är prognosen 145 miljoner kronor.

Och just ett lägre mål för resultatet, besparingar på kommunadministrationen på 40 miljoner kronor och två färre kommunalrådsposter – det bidrar till satsningar på till exempel tredubblat friskvårdsbidrag till kommunanställda (till 3 000 kronor per år), högre grundbemanning i äldreomsorgen, arbetsmarknadsåtgärder för nyanlända och trygghetsskapande åtgärder.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mest pengar till skola och vård

Totalt ligger budgeten på 14,5 miljarder kronor, där cirka 12 miljarder kronor går till pedagogisk verksamhet och vård och omsorg. Skattesatsen föreslås ligga kvar.

För att budgeten ska gå igenom måste Utvecklingspartiet demokraterna rösta för de rödgrönas budgetförslag.

Hur mycket är den här budgeten en ”Hannaprodukt”?

– Det är känt sen tidigare att det blir en omröstning om spårvägen och ett omtag kring de södra stadsdelarna – men annars är det här en rödgrön budget, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V).

I videon nedan: Therez Almefors, (M) kommunalråd, ger ris och ros till de rödgrönas förslag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet