Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tas beslutet: Pelling sitter kvar (S) – efter het debatt i kommunfullmäktige Foto: SVT

Här avgörs Erik Pellings (S) öde – vinner med en röst

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen stod det till slut klart att Erik Pelling (S) får fortsätta som kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. Han vann med en enda röst efter en omröstning som drog ut på tiden, där skarp kritik framfördes mot det rödgröna styret och Utvecklingspartiet demokraterna.

Förra veckan kom beskedet om att det blir ett rödgrönt styre i Uppsala – efter att koalitionen släppts fram av Utvecklingspartiet demokraterna. Under måndagen röstades Erik Pelling (S) formellt igenom som kommunstyrelsens ordförande. Han fick 41 röster, medan Moderaternas Therez Almerfors fick 40.

Tobias Smedberg (V) valdes till kommunstyrelsens förste vice-ordförande.

Kommunvalet 2022 Uppsala

”Pinsamt dåligt”

Omröstningen föregicks av en het debatt, där samtliga partier talade inför kommunfullmäktige. Från oppositionen lyftes kritik mot uppgörelsen mellan UP och det rödgröna blocket. En del ansåg att förhandlingarna handlat mer om politiska poster än sakpolitik.

– Det här valet är pinsamt dåligt hanterat, sa bland annat Sverigedemokraternas Kent Kumpula i talarstolen.

Utvecklingspartiet demokraternas partiledare Stefan Hanna gav senare svar på tal:

– Det är helt lögnaktigt. Vi har aldrig någon gång begärt att vi ska få ett kommunalråd, sade han – ett uttalande som möttes av skratt bland åhörarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet