Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rödgröna styret: Här är våra fyra mest prioriterade frågor Foto: Pontus Stark/SVT

Rödgröna styret: Vi går in i en ”historiskt svår tid”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet tar över det yttersta ansvaret för äldre- och socialpolitiken.

Det var en nyhet när de rödgröna som ska styra Uppsala de närmaste fyra åren – presenterade sin politiska inriktning på fredagen.

Det nya rödgröna styret i Uppsala består av S och MP – och V.

Erik Pelling (S) fortsätter som kommunstyrelsens ordförande och får även yttersta ansvaret för: stadsbyggnad, finans, näringsliv, landsbygd, trygghet och säkerhet.

Eva Christiernin (S) blir kommunalråd med ansvar för skola, funktionsrätt/LSS, integration.

Vänstern får ansvar för idrotten

Tobias Smedberg (V) blir vice ordförande i kommunstyrelsen och blir även kommunalråd med ansvar för: äldre, socialpolitik, idrott, nationella minoriteter och bostadssociala frågor.

– Pandemin har visat att äldreomsorgen har varit både underbemannad och underfinansierad. Det blir en jätteviktig fråga för oss att jobba med, säger Tobias Smedberg (V).

Linda Eskilsson (MP) blir kommunalråd med ansvar för klimat och miljö, kultur, psykisk hälsa, föreningsliv och barnrätt.

Hon befarar att statsbidragen till miljöpolitiken kommer att minska under kommande mandatperiod då den nya regeringen lägger ned Miljödepartementet. Men Sveriges nya miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari (L), har uppgett att klimatmålen för 2030 fortfarande gäller.

Hur prioriteringarna ska se ut rent konkret, vad som ska satsas på och vad som ska dras ned på – ville trion inte svara på. Det visar sig först när budgeten presenteras, vilket ska ske innan oktober månads slut.

I klippet ovan får du höra vilka fokusområden de rödgröna har för Uppsala de närmaste fyra åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet