Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Pelling (S) tillsammans med Stefan Hanna, gruppledare för Utvecklingspartiet demokraterna. Foto: SVT

Pelling om nya styret: ”Tagit historiskt lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Önskemålet om att få styra i majoritet gick inte att få till. Nu blir det fortsatt minoritetsstyre för kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Det här är det starkaste och stabilaste som går att få fram givet situationen.

På onsdagseftermiddagen höll Socialdemokraternas Erik Pelling och Utvecklingspartiet demokraterna (UP) gemensam pressträff i kommunhuset. Där framgick att Utvecklingspartiet demokraterna kommer att släppa fram det rödgröna styrets budget, och att det handlar om en så kallad valteknisk samverkan.

– Jag har misslyckats med att forma en majoritet där Liberalerna och Centerpartiet ingår. Det är inte lätt med minoritetsstyre, det kan jag garantera, säger Erik Pelling (S).

Folkomröstning om spårväg, omförhandling av fyrspårsavtalet och inga skattehöjningar. Det är några av eftergifterna Erik Pelling fått göra för att få Utvecklingspartiet demokraterna att släppa fram ett Rödgrönt styre.

– Det är vad som har krävts för att säkra en majoritet. I en demokrati så måste man ge och ta tills man har en lösning, säger Pelling.

”Ger stabilitet”

Tidigare idag meddelade UP att man beslutat att släppa igenom ett Socialdemokratiskt styre – men att man samtidigt inte kommer att sitta med i det.

– Detta ger mer stabilitet för Uppsala i en tuff tid än vad alternativen kunde erbjuda, säger Stefan Hanna (UP).

I klippet: ”Tagit historiskt lång tid”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.