Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ehsan Nasari (C), Jennie Claesson, Therez Almerfors och Jonas Segersam (KD) siktar nu på bli en tydlig opposition. Hör Therez Almerfors tankar om det i klippet. Foto: SVT

Besvikelse i alliansen efter Hannabesked

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Stefan Hanna ställer sig utanför den nygamla alliansen i Uppsala är en stor besvikelse för M, L, C och KD. Det står nu klart att det inte blir maktskifte.

– Det är tydligt att det är posterna och inte politiken fått styra, säger Therez Almerfors (M), alliansens kommunstyrelseordförandekandidat.

Det var en märkbart nedstämd kvartett som mötte media i en improviserad pressträff efter Stefan Hannas (UP) besked på onsdagsmorgonen.

– Vi hade inte fått förhandsbesked om beslutet. Vi kan konstatera att detta innebär att Erik Pelling kommer att forsätta att styra Uppsala, säger Therez Almerfors (M).

Kommunvalet 2022 Uppsala

Har inte hållit igen

De fyra partiföreträdarna anser inte att de hållit igen för mycket i förhandlingarna med Utvecklingspartiet demokraterna.

– Vi tycker att utvecklingspartiet hade fått otroligt mycket i vårt erbjudande sett till sina mandat, säger Ehsan Nasari (C).

Therez Almerfors (M) är inne på samma linje:

– Vi har framförallt erbjudit dem att representera i sex nämnder och bolag. Men vi tycker också att det måste finnas viss rimlighet i proportionen sett till väljarstödet, fortsätter hon.

Ingen ånger hos L

Liberalerna, som lämnade mittenstyret inför valet, ångrar inte sitt beslut menar kommunalrådet Jennie Claesson (L). Även om det nu innebär att de förlorar sin styrande position. Hon menar att Utvecklingspartiets väljare hade varit mer betjänta av ett alliansstyre.

– Trist och tråkigt besked. Det oroar mig nu – vad ska uppsalaborna tro och förvänta sig gällande fyrspårsavtalet?, säger Jennie Claesson (L).

Klippet: Therez Almerfors om alliansens framtid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet