Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna om rollen i Uppsalapolitiken Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beskedet från Utvecklingspartiet demokraterna: släpper fram rödgrönt

Uppdaterad
Publicerad

Sent i går kväll beslutade Utvecklingspartiet demokraternas partistyrelse att släppa igenom ett Socialdemokratlett styre, men att inte ingå i styret.

– Vi går i opposition, men kommer att rösta på Erik Pelling som Kommunstyrelsens ordförande, säger partiledaren Stefan Hanna (UP).

Utvecklingspartiet demokraterna avgör med sina två mandat vilken konstellation som kommer att styra Uppsala framöver.

– Vi levererar våra vallöften i samarbetet, säger Stefan Hanna (UP).

– Detta ger mer stabilitet för Uppsala i en tuff tid än vad alternativen kunde erbjuda.

Partiet kommer att vara i opposition men släppa igenom de rödgröna genom så kallad valteknisk samverkan. Avgörande har bland annat infrastrukturfrågorna varit, omförhandling av Uppsalapaketet om fyrspår och omtag kring den fördjupade översiktsplanen för sydöstra staden i Uppsala. Inga skattehöjningar ska man också ha fått igenom.

– Det kommer att bli en spårvägsomröstning, säger han.

Hanna blir inte kommunalråd

Överenskommelsen innebär även att Stefan Hanna (UP) inte kommer att bli kommunalråd.

Det berättade partiledaren vid en presskonferens i Uppsala stadshus på onsdagsmorgonen. Partiet valde mellan tre alternativ: att stödja de rödgröna som samlar 39 mandat och bli ensam vågmästare. Att stödja den återuppståndna alliansen som samlar 32 mandat och bli vågmästare tillsammans med SD. Eller att gå i opposition.

I förhandlingarna har det varit centralt för UP att leva upp till partiets vallöften i mesta möjliga mån, att säkra en eventuell överenskommelse och att driva igenom egna politiska förslag ”bättre” än enbart i kommunfullmäktige, säger Stefan Hanna (UP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet