Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige som varit emot fick vika ner sig tillsammans med fem andra länder” – Hör SVT:s Europakorrespondent om den omstridda klimatlagen. Foto: SVT

Därför röstade Sverige nej till omstridda våtmarkslagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och fem andra länder röstade nej till den omstridda våtmarkslagen som klubbades igenom i EU under måndagen.

– Sverige har hävdat att EU:s länder i södra Europa inte riktigt förstår de förutsättningar vi i skogsrika länder lever under, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Naturrestaureringslagen innebär bland annat att EU:s medlemsländer ska restaurera 20 procent av unionens land- och vattenyta till 2030 och alla ekosystem som är i behov av det till år 2050.

Sverige, Ungern, Polen, Italien, Nederländerna och Finland röstade nej till lagen. För svensk del är lagen omstridd, säger Ulrika Bergsten.

– Vi har olika geografiska förutsättningar. Om man ska återskapa 20 procent av våtmarker och skog så är det ganska mycket i Sverige och Finland. Det är länderna som haft de mest hårdnackade motståndet.

Hör Ulrika Bergsten berätta mer om svenska motståndet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.