Här pressas Fridolin om de tidiga betygen

Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har varit en av de starkaste kritikerna mot betyg fjärde klass. Men trots det går han nu med på att införa det – i 100 skolor. I SVT:s Aktuellt fick utbildningsministern försvara överenskommelsen med Alliansen.

Det var många som reagerade med förvåning när Gustav Fridolin (MP) i morse stod bredvid sin tidigare antagonist Jan Björklund (FP) och presenterade en kompromiss om betyg i fjärde klass.

Men överenskommelsen var nödvändig för att inte alla Sveriges tioåringar skulle få tidigare betyg, menar utbildningsministern.

– De borgerliga partierna hade förberett sig för att, med stöd av Sverigedemokraterna, rösta igenom den här betygsförändringen helt emot forskningen och lärarfack och elevorganisationer. Den typen av experimenterande ska vi inte ha i skolan. Då är det bättre att man gör ett ordnat försök, säger han i SVT:s Aktuellt.

”Fortsätter att experimentera”

Vänsterpartiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat, som mötte utbildningsministern i debatt i Aktuellt, är starkt kritisk till överenskommelsen.

– Det är beklagligt att den nya regeringen har valt att fortsätta på Jan Björklunds väg och fortsätta att experimentera med den svenska skolan, säger han.

”Hade börjat vackla”

Daniel Riazat menar att det inte alls var klart att Alliansen skulle ha kunnat driva igenom betyg i fjärde klass.

– Centerpartiet och Kristdemokraterna hade börjat vackla. Det hade varit bättre för regeringen att fortsätta att driva att man var emot det här förslaget, istället för att gå med på Björklunds linje, säger han.

”En bra dag för svensk skola”

Gustav Fridolin menar att det hade varit att ”gambla med barnen” att hoppas att betygsreformen inte hade röstats igenom i riksdagen.

– Hade det var bättre om vi hade suttit och rullat tummarna medan Alliansen och Sverigedemokraterna hade röstat igenom betyg för tioåringar? säger han och fortsätter:

– Om det här försöket kan innebära att man inte i morgon röstar för betyg i fjärde klass för alla elever var det en bra dag för svensk skola i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer