Därför ska du tvätta håret med vinäger

Uppdaterad
Publicerad

Vill du vara fin i håret och samtidigt må bra? Fimpa dyra schampon och gå istället till närmaste mataffär, föreslår en rörelse som förespråkar skönhetsvård på helt naturlig väg.

– Jag vill undvika sulfater och silikoner. No poo handlar om naturlig hud- och hårvård, säger Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg. Hon är No poo-bloggare och lever sitt liv utan skönhetsprodukter som för många är en självklarhet.

Det man helst bör undvika för att leva enligt No poo är schampo, säger Natashja Blomberg. Istället använder hon produkter man kan hitta i skafferiet. Först gnuggar Natashja hårbotten med bikarbonat – en produkt hon själv kallar för ”sin bästa vän”. Efter att ha sköljt avslutas proceduren med äppelcidervinäger för en fräsch doft och ett rent svall.

Ägg fungerar som schampo

Ett annat alternativ är att blanda äppelcidervinägern med ägg och gnugga in i håret. Dessa procedurer, menar Natashja Blomberg, fungerar minst lika bra som de väldoftande krämerna man köper i skönhetsaffärer.

– Det som egentligen tvättar rent håret är den mekaniska behandlingen när du gnuggar. Om du har balsam, eller ägg, som gör att friktionen blir lite bättre så blir det rent.

Det är inte bara håret som får behandling från skafferiet. Istället för hudkräm rekommenderar Natashja kokosolja eller olivolja – kokos för den som har lite fetare hy och olivolja för den som behöver mer fukt.

Skrubba dig med socker

Om man vill lyxa till det lite extra görs en skrubb enkelt av olivolja och strösocker – något Natashja Blomberg lovar gör hyn ”mjuk som en bebis”. Om man föredrar lite finkornigare kräm kan man använda salt.

Vi använder för många produkter, säger No poo-bloggerskan, och tvättar oss för mycket. Det bryter enligt henne ner ph-balansen och kroppens naturliga skydd mot dåliga bakterier. Själv tvättar sig Natashja sig inte varje dag och hon uppmanar även andra att börja med att titta på sina rutiner och dra ner på rengöringen.

– Om man absolut måste tvätta sig ska man göra det på kvällen.

För den som är osäker men sugen på att testa No poo säger Natashja att man kan börja lite försiktigt att byta ut sina dyra produkter mot vad hon menar är mataffärens guldkorn.

– Börja med att smörja dig med oljor istället för att använda hudkräm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.