Agenda i SVT tar upp frågan om desinformation i sociala medier. Foto: SVT

Därför tar Agenda upp frågan om vaccinplikt inom vården

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s Agenda lyftes frågan om vaccinplikt inom vården. Här förklarar Rolf Tardell, redaktör på Agenda, varför det lyftes i programmet.

Ska arbetsgivare ha rätt att ställa krav på att den som ska anställas är vaccinerad mot covid-19? Den frågan är just nu högaktuell i flera länder.I USA rasar debatten efter president Bidens beslut i veckan om vaccinkrav för anställda i vården, i staten och i större privata företag. I Frankrike är 15 september sista datum att vaccinera sig för alla som jobbar på sjukhus eller sociala inrättningar, för att få fortsätta att utföra sina jobb. All hemtjänstpersonal måste vara vaccinerad liksom alla studenter på franska universitet och högskolor.Också i Italien ställs krav på vårdanställda att vaccinera sig, annars får de inte jobba direkt med patienter.Även här i Sverige är frågan laddad, inte minst inom vård och omsorg.Region Dalarna tog nyligen beslut om att utreda om man kan kräva att den som ska nyanställas i vården måste vara vaccinerad. Utredningen ska vara klar i början av nästa år.

Skyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp som t ex att ta en vaccinspruta är inskrivet i den svenska grundlagen. Ingen kan alltså tvingas att vaccinera sig. Arbetsgivaren har heller inte rätt att se vaccinationsregister eller sjukjournaler.

Men frågan är om arbetsgivaren kan ställa krav på vaccination inför en nyanställning eller omplacera en anställd som väljer att inte vaccinera sig?

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) kom nyligen fram till att personal inom vård och omsorg har en moralisk skyldighet att vaccinera sig mot covid-19. Den slutsatsen bygger på att patienten är i beroendeställning, den sjuka, jämfört med personalen som är frisk.”Patienten, brukaren eller vårdtagarens intressen av att smittorisken minimeras väger tyngre än personalens individuella val att vaccinera sig eller inte”, säger Mikael Sandlund, sakkunnig vid Smer och ordförande i Svenska Läkaresällskapet etikdelegation.

De politiska partierna har – på riksnivå – varit ovilliga att debattera denna fråga i Agendas studio. Alla partier understryker att ingen anställd kan tvingas till vaccinering. Men frågan om arbetsgivarens möjlighet att ställa krav på vaccination är samtidigt komplex och kan inte enkelt besvaras med ett ja eller nej, är en vanlig uppfattning från partierna.

Agenda har träffat politiker och vårdanställda i Dalarna i ett reportage. Till vår studio kommer två opinionsjournalister för en debatt. Hanne Kjöller som är fristående kolumnist i Dagens Nyheter och själv arbetar inom vården och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet