Datainspektionen: ”Anonymiteten kan försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan verktyg för ansiktsigenkänning vara på plats hos polisen. Tekniken är efterlängtad då den kan effektivisera utredningsarbetet, men samtidigt väcker den frågor om personlig integritet.

– Det finns en oerhörd potential att kartlägga enskilda individer med den här tekniken, säger Jenny Bård som är jurist på Datainspektionen.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är redo att köpa in teknik för ansiktsigenkänning, det enda som återstår är svar ifrån en rättsanalys.

Men frågan är kontroversiell, för i ena vågskålen ligger kravet på att snabbt identifiera och gripa misstänkta brottslingar och i den andra vår personliga integritet.

– Det finns en oerhörd potential att kartlägga enskilda individer med den här tekniken, vilket innebär att anonymiteten på allmänna platser på sikt kan försvinna, säger Jenny Bård som är jurist på Datainspektionen.

Kan missbrukas

Även Janne Flyghed som är kriminolog på Stockholms universitet är skeptisk.

– Risken är förstås att det missbrukas. Förutom att det kan vara en grav integritetskränkning så kan det bli en registrering av personer som inte begått brott, säger han och påpekar att det inte skulle vara första gången som den här typen av tvångsmedel normaliseras och sprids mot allt lindrigare typer av beteende.

– Och vi sitter lite naivt i det här landet och tror att vi alltid kommer befinna oss i den politiska kontext som vi gör idag. Men vad händer om tio år, vad vet vi om det politiska systemet då och vad kommer de bestämma med den här typen av redskap? Jag tycker att vi borde ha en debatt om det här redan idag, tillägger han.

Måste samråda

Hittills har varken NFC eller polisens rättsavdelning varit i kontakt med Datainspektionen, men enligt Jenny Bård är de skyldiga att samråda med Datainspektionen innan de inför den här typen av personuppgiftsbehandling.

– Vi behöver hjälpas åt att bedöma vad som är en rimlig nivå på vad som ska krävas för att den här tekniken ska kunna användas, säger hon.

Värnar om integritetsfrågan

NFC vill inte ställa upp på en intervju, med hänvisning till pågående utredning, men Pia Glenvik som är projektledare för kameraprojektet på polisens nationella operativa avdelning, NOA, vill understryka att de inte har något intresse av massövervakning.

– Integritetsfrågan är stor och viktig och det är den vi har att värna om. Vi gör alltid en intresseavvägning när det gäller kamerabevakning och det kommer vi fortsätta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.