Datalagringsdirektivet – en dyr affär

Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterade regeringen sin höstbudget och en av posterna var 77 miljoner kronor i skadestånd till EU på grund av försenad lag.

I våras röstades det omdiskuterade datalagringsdirektivet igenom i riksdagen. EU-lagen, som handlar om att telefon och internetleverantörer måste lagra information om oss abonnenter i minst ett halvår, började gälla den första maj i år.

Men enligt EU skulle lagen ha införts redan 2007, så nu måste Sverige betala skadestånd. Beloppet som regeringen räknar med i höstbudgeten är 77 miljoner kronor.

–Så blir det när det blir den här typen av politiska situationer i riksdagen och vi inte då röstar igenom direktiv som vi har beslutat. Vi får helt enkelt spendera rätt betydande belopp, tiotals miljoner på ett direktiv som vi ändå tillslut måste genomföra, säger finansminister Anders Borg till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet