Foto: Riksdagen

S-kvinna twittrade ”Arbeit macht frei”

Uppdaterad
Publicerad

“Mer tysk arbetsmarknad vill Borg ha. Arbeit macht frei”. Så skrev S-ledamoten Elin Lundgren på Twitter under dagens budgetdebatt i riksdagen.

Det har twittrats flitigt från budgetdebatten under dagen. Och politiker från båda blocken har inte varit sena med att göra kritiska utspel i det sociala mediet.

Men S-toppen Elin Lundgrens tweet ”Mer tysk arbetsmarknad vill Borg ha. Arbeit macht frei!” stack ut rejält i flödet. Och stack också i ögonen på många som läste den.

”Blev jättedumt”

Riksdagsledamoten var snabb att ta bort inlägget och skriva. ”Ja, det blev jättedumt och jag ber ödmjukast om ursäkt!” Och följde upp med ”Till de det berör, i form av nazismens offer!” som svar till bland annat Moderaternas Sofia Arkelsten.

Men först försökte hon rädda situationen – genom att attackera Sverigedemokraterna: ”Var lugna. Jag tycker inte moderater är nazister. Jag kan tycka att SD liknar nazister dock.”

SD: Kräver en förklaring

– Det är fruktansvärt anmärkningsvärt. Använda den typen av retorik i Sveriges riksdag det tycker jag kräver en förklaring, säger Sven-Olof Sällström, vice gruppledare i SD, som inte själv sett ”arbeit macht frei”-tweeten. Men var snabb att retweeta det Lundgren skrev om hans eget parti.

Elin Lundgren, eller @ElinLudis, har under dagen skrivit flera tweets i timmen. Men när SVT nyheter söker henne blir det inget svar. Varken på telefon eller Twitter.

Nazistiska koncentrationsläger

”Arbeit macht frei” är ett tyskt uttryck och betyder arbete ger frihet. Det är främst känt för att det placerades vid ingångarna till flera av de nazistiska koncentrationslägren som upprättades före eller under det andra världskriget.

I sin biografi på Twitter beskriver Elin Lundgren sig själv med orden ”Riksdagsledamot (S) från Gävleborg. Likt vilken Fröken Sverigekandidat som helst vill jag förbättra världen.” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet