Foto: TT

Datorstressen ökar bland svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Företagen skulle kunna spara drygt 11 miljarder kronor om IT-systemen på arbetsplatserna fungerade bättre och om de anställda fick mer att säga till om när nya system köps in. Det visar en undersökning som fackförbundet Unionen har gjort.

Datorer förenklar våra jobb, men frustrationen och stressen när det inte fungerar som de ska är desto större.

I fackförbundet Unionens enkät, som drygt 2.000 personer svarade på, sa var tionde att de ägnar minst en timme om dagen åt problem med datorerna, men att det inte är IT-systemen i sig som är dåliga.

Ingen möjlighet att påverka

– Det handlar snarare om att när man handlat upp IT-systemen så har man inte tagit reda på hur personalen faktiskt jobbar. Man har inte involverat de som jobbar med IT-systemen på ett tillräckligt bra sätt, säger Peter Hellberg, 1:e vice ordförande i Unionen.

I enkäten svarade två av tre tjänstemän att de inte haft någon möjlighet att påverka arbetsrutinerna när nya IT-system har införts.

Hälften svarade också att de inte fått tillräcklig information om hur systemen ska användas så effektivt som möjligt.

Skulle spara elva miljarder

Enligt Unionens beräkningar skulle företagen kunna spara 11 miljarder kronor om året, om de anställda kunde använda sina datorer mer effektivt. Men dessvärre tycks problemen med datorstress bara öka.

– Vi har ju gjort den här undersökningen under ett antal år och vi ser inte någon fötrbättring i delaktighet när man utformar IT-systemen. Frustrationen finns kvar och är till och med något större från år till år, säger Peter Hellberg.

– Lösningen är att ta med de som jobbar i funktioner som IT-sytemen ska klara av, när man utformar eller köper in systemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer