Datorbläck dyrare än årgångschampagne

Uppdaterad
Publicerad

De dyraste dropparna du kan köpa lagligt hittar du ingalunda på systembolag, inte heller bland de exklusivaste parfymer. Du hittar dem i datahandeln!

Oljan har ju länge kallats för det svara guldet men jämfört med literpriset för bläcket i en vanlig datorskrivare slumpas oljan i det närmaste bort på världsmarknaden. Enligt en jämförelse som tidningen Computer Sweden gjort så kostar en liter skrivbläck mellan 15 – och 20 000 kronor.

Tre till fem års forskning

De höga priserna förklaras med höga utvecklingskostnader, det kan ta flera år att få fram nytt bläck till skrivare.

-Det är inte kärnfysik, men snudd på, vi spenderar ofta tre till fem år på att ta fram ett sorts bläck, säger Anders Hannola, anvarig för bläck och skrivare på svenska HP till tidningen.

Ökande konkurrens att vänta

Literpriser för bläck är inget tillverkarna vill ange, istället pratar de om hur många utskrifter man kan få per patron. Enligt Computer Sweden så bygger flera av tillverkarnas affärsmodell på att skrivarna är kraftigt subventionerade och höga priser på just bläck. Men det finns uppstickare av bläckpatroner som gör att priserna troligen kommer sjunka. Flera nya producenter gör att konkurrensen kommer öka inom kort.

Fakta: jämförpriser

Cuvée Williams Deutz Brut 1988. Dyraste mousserande vinet på Systembolaget: 2.658 kr per liter

Paris Hilton Heiress, bästsäljande damparfym: 9.900 kr per liter

Bowmore Rare Reserve Sheriff's Oloroso Sherry Cask 1970. Systembolagets dyraste whisky: 5.000 kr litern

Cirkapris 1 liter 95-oktanig bensin, 16 april: 11,79 kronor litern

Skrivarbläck 1 liter: 15 – 20.000 kronor

källa: Computer Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.