Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är två stridbara politiker med bestämda uppfattningar om vilken väg Miljöpartiet ska välja” – se Elisabeth Marmorstein berätta varför Daniel Helldén inte är Märta Stenevis favoritkandidat till MP:s nästa språkrör. Foto: SVT

De tar kampen mot Helldén om språkrörsposten

Uppdaterad
Publicerad

Startfältet i kampen om att bli MP:s nästa manliga språkrör krymper. Men ännu ser flera chansen att slå ut Daniel Helldén på kongressen i november.

– Jag påstår mig vara personen partiet just nu behöver, säger Magnus P Wåhlin.

Sedan Per Bolund i juni meddelade att han inte längre ska sitta kvar som språkrör inleddes en process för att hitta en ny manlig företrädare.

I fredags presenterade valberedningen sitt förslag till den framtida duon: sittande Märta Stenevi och riksdagsledamoten Daniel Helldén.

Men det innebär inte att frågan är avgjord. I går var deadline för kandidaterna att meddela om man fortsatt står till förfogande. Och flera säger till SVT att de ännu ser en chans att ta posten.

– Det är ett mer öppet rejs den här gången jämfört med när Per Bolund kandiderade och var storfavorit. Jag påstår mig vara personen partiet just nu behöver: ett enande ledarskap och ett ledarskap som är tydligt i våra strategier, säger Magnus P Wåhlin från Växjö, som sitter i partistyrelsen.

Andra kandidater som fortfarande står kvar som kandidater är polisen Martin Marmgren samt Torbjörn Nilsson från Värmland, som även han sitter i partistyrelsen.

– Förut trodde jag att jag hade 30 procents chans, men den har krympt litegrann. Jag tror att det vore bra med ett språkrör med stark grund i miljöfrågorna som också har några års erfarenhet, säger Nilsson.

DN: Holmberg ställer inte upp

Även Carl Ståhle, ledamot i MP:s klimatnätverk, står kvar.

”Jag tror och hoppas att jag kan bidra med den förnyelsen i partiet som behövs för att vi ska kunna lyfta oss över 4-5% där vi har varit det senaste decenniet”, skriver han i ett mejl.

Enligt uppgifter inifrån partiet, som SvD var först att berätta om, är Märta Stenevi negativt inställd till att axla posten tillsammans med Daniel Helldén. På frågan om den föreslagna ledningens dynamik har påverkat beslutet att stå kvar som kandidat, säger Wåhlin:

– Jag hade naturligtvis inte varit kvar som kandidat om jag trodde att riksvalberedningens förslag var det bästa för partiet.

EU-parlamentarikern Pär Holmberg har dock beslutat att dra tillbaka sin kandidatur till språkrör, uppger han via sin pressekreterare.

Toppkandidater som står kvar – och som har lämnat

Står kvar som utmanare:

Magnus P Wåhlin

Torbjörn Nilsson

Martin Marmgren

Carl Ståhle

Avsagt sig kandidatur:

Nils Seye Larsen

Henrik Ölvebro

Henrik Blind

Linus Lakso

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.