Johan Sandelin, chefskonditor på Vetekatten i Stockholm som knep andraplatsen Foto: TT

De bästa kaféerna finns utanför stan

Uppdaterad
Publicerad

Fikasugen? Då kan det vara värt att besöka de mindre orterna runt om Sverige. När restaurangguiden White guide rankar Sveriges bästa kaféer ligger de flesta en bit utanför storstäderna.

R.C. Chocolat i Sigtuna koras till årets bästa kafé, dit guidens testare ”ständigt längtar tillbaka”.

Bland de åtta priskategorierna ryms bland annat ”Årets stjärnskott”, som i år blir Borgmästargården i Falkenberg, och ”Årets värt en resa” som i år tillfaller Sivans café och butik i Baljered, som ligger i Västra Götaland. Budhas kafferosteri i Lycksele och Hornuddens ekocafé i Strängnäs kan också vara värda ett besök.

”Fikakulturen är välmående”

För den som vill besöka så många utmärkta kaféer på så kort tid som möjligt är Stockholm fortfarande det säkraste kortet. Sju av de 21 bästa kaféerna ligger i huvudstaden.

För att komma fram till vilka de 21 bästa kaféerna är har White guides anonyma testare besökt nära 450 kaféer runt om i landet. ”Fikakulturen är ytterst välmående i Sverige just nu”, konstaterar Lena Ilkjaer, chefredaktör för White guide café.

Fakta: De bästa kaféerna 2017

R.C. Chocolat, Sigtuna.

Vetekatten, Stockholm.

Borgmästargården, Falkenberg.

Conditori Nordpolen, Vara.

Da Matteo Magasinsgatan, Göteborg.

Koppi, Helsingborg.

Mellqvist Kaffebar, Stockholm.

Nygrens café, Alingsås.

Güntherska hovkonditori & schwezeri, Uppsala.

Söderberg & Saras stenungnsbagari, Ystad.

Drop Coffee Roasters, Stockholm.

Pascal, Stockholm.

PM Bröd & Sovel, Växsjö.

Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret.

Fosch artisan Pâtisserie, Stockholm.

Hornuddens ekocafé, Strängnäs.

Lilla kafferosteriet, Malmö.

Snickarbacken 7, Stockholm.

Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro.

Annas hembageri Stadsparken, Mariefred.

Källa: White guide

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.