De fem saker människor ångrar på dödsbädden

Uppdaterad
Publicerad

Att ha jobbat för mycket, att ha låtit sig styras av andra och att inte ha tillåtit sig att vara lycklig. Det är några av de saker döende människor ångrar mest, enligt den nya boken ”The top five regrets of the dying”.

I sitt arbete som sjuksköterska inom den palliativa vården har den australiensiska sjuksköterskan Bronnie Ware kommit i kontakt med många döende patienter. Genom sina samtal med dem märkte hon efter ett par år att det fanns ett gemensamt tema när det gällde vad folk ångrade med sina liv.

Började föra anteckningar

Hon började föra anteckningar och gav nyligen ut boken ”The top five regrets of the dying” som beskriver de tankar och funderingar många människor har innan de dör. Det vanligaste människor ångrar med sitt liv är enligt Bronnie Ware att de inte vågade leva sitt liv som de ville, utan levde efter andra människors förväntningar. Näst högst på listan, och främst när det gällde män, var att man önskade att man inte jobbat så mycket och så hårt.

”Nöjde sig med en medioker existens”

Den tredje mest vanliga sak många döende ångrar är att man inte hade modet att uttrycka sina känslor. ”Många människor tryckte undan sina känslor för att hålla sams med andra. Som ett resultat av det nöjde de sig med en medioker existens och utvecklades aldrig till vad de hade kunnat bli. Många utvecklade sjukdomar på grund av den bitterhet och den frustration detta innebar”, skriver Bronnie Ware i boken.

”Alla saknar sina vänner i slutet av livet”

Som nummer fyra på listan kommer att många ångrar att de inte hållit kontakten med sina vänner.

” Ofta insåg inte de döende hur viktiga deras vänner var förrän veckorna innan de dog, och då var det ibland inte möjligt att spåra dem. Många döende hade blivit så upptagna av sina egna liv att de släppte taget om sina viktiga vänskaper. Det fanns många som djupt ångrade att de inte gett vänskaper den tid och ansträngning som krävs. Alla saknar sina vänner när de dör”, skriver Ware. Sist på listan kommer, kanske något överraskande, en ånger för att man inte tillåtit sig att vara lycklig.

”Många inser inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val”, skriver Ware.

Anna Lindström

anna.lindstrom@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.