Arkivbild från ett flyktingboende. Foto: TT

De gode männens egen förening slår larm: ”Barnkonventionen följs inte”

Uppdaterad
Publicerad

Kaos hos kommunernas överförmyndare leder till att ensamkommande barn inte fått den hjälp de har rätt till, varnar nu de gode männens egen förening.

De kräver nu att en ny myndighet tar över hanteringen.

När 35.000 ensamma barn och ungdomar kom till Sverige för två år sedan, blev det kaos på många håll. Då kontrollerades de gode männen inte ordentligt, säger Johny Samuelsson, ordförande för Riksföreningen för gode män och vårdnadshavare.

– Ur ren desperation, vill jag påstå, så var det många överförmyndare i landets kommuner som, utan att ens ha träffat de här personerna, ännu mindre ha gett dem en utbildning eller informerat om uppdraget, förordnade personer som visade sig vara direkt olämpliga.

Dyker inte upp

I uppdraget som god man ingår det att en god man ska följa med på åldersutredning, samtala med skolan och samordna med Migrationsverket och socialtjänsten bland annat.

De många gode män som tar sitt uppdrag på allvar är nu oroliga för hur det ska gå för de barn eller ungdomar som får en god man som inte sköter detta.

– De dyker helt enkelt inte upp så allting blir väldigt försenat. De går inte och samtalar med skolan och de möter inte socialtjänsten. Det är överförmyndarna som helt enkelt måste skilja dem från uppdraget, säger Johny Samuelsson.

Kräver ny myndighet

Riksföreningen för gode män och vårdnadshavare har nu skrivit till regeringen att barnkonventionens grundläggande principer inte följs och det som kan anses vara barnets bästa i vissa fall allvarligt åsidosätts.

De kräver att en ny myndighet skapas för att hantera gode män och förmyndare.

– Gode män upplever att överförmyndarna i överlag är oprofessionella i sitt bemötande och när det gäller handläggningen av just gode män, säger föreningens ordförande Johny Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.