De kan bli Miljöpartiets nya språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Låt Maria Wetterstrand sitta kvar! Det tycker nu flera miljöpartister och hänvisar till partiets framgångar i opinionssiffrorna. I bakgrunden tonar Gustav Fridolin fram som en tänkbar efterträdare.

Miljöpartiet dubblerade sina mandat i kyrkovalet och även EU-valet var en stor framgång.

Förklaringen till att miljöpartiet är Sveriges tredje största parti i opinionsundersökningarna just nu är enligt många Maria Wetterstrand.

-Det är klart att språkrören har stor betydelse och särskilt Maria Wetterstrand. Hon är ung, hon är kvinna och hon uttrycker sig väldigt rakt, säger riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP).

Max nio år som språkrör

Maria Wetterstrand stiger som en raket i partiledarnas förtroendeliga. Men snart är det slut med det. Ett år efter valet byts hon och Peter Eriksson ut. Så ser reglerna ut. Partiets språkrör får nämligen bara sitta på sina poster i maximalt nio år. Oflexibelt och onödigt tycker flera miljöpartister Aktuellt pratat med.

-Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende och det förtroende Maria har nu är väldigt stort och vi ska vara rädda om det. Det finns ingen anledning att försöka ersätta henne bara för att vi har en stadga som formulerades när Miljöpartiet var i ett helt annat läge än vad det är nu säger Karin Svensson Smith (MP).

”Principerna är viktiga”

Men fortfarande är det många i partiet som försvarar maxregeln.

-Om man börjar tala person och går ifrån principer så tror jag att man i förlängningen gör bort sig, för principerna i det här fallet är viktiga, menar Mehmet Kaplan (MP) som absolut vill hålla fast vid rotationsprincipen.

Om Miljöpartiet hamnar i regeringen efter valet kan vi alltså i framtiden ha en situation där två gamla språkrör sitter som ministrar medan de två nya språkrören finns utanför regeringen.

-Jag kommer ihåg när både Per Gharton och Birger Schlaug ansågs vara oersättliga. Men det har fungerat alldeles utmärkt, säger Mehmet Kaplan (MP).

Flera möjliga efterträdare

När det gäller efterträdarna talas det om flera namn.

Mikaela Valtersson: Riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiska talesperson. Central i samarbetet med S och V. En av partiets två gruppledare i riksdagen.

Yvonne Ruwaida: Oppositionsborgarråd i Stockholm. Tidigare språkrör för Grön ungdom och riksdagsledamot. Sitter i partistyrelsen.

Carl Schlyter: EU-parlamentariker. Förlorade språkrörsposten till Peter Eriksson förra gången.

Ett namn som många hoppas på blir allt troligare. Efter fyra års frånvaro gör Gustav Fridolin nu comeback och kandiderar i riksdagsvalet. Han var med sina 19 år yngst i riksdagen när han valdes in 2002 och blev omgående omtalad och syntes mycket i media.

Gustav Fridolin har mycket av den karisma som gjort Maria Wetterstrand så populär. Han är fortfarande ung och kan attrahera de unga väljargrupperna där Miljöpartiet har starkt stöd.

Gustav Fridolin har de senaste åren varit journalist, folkhögkolelärare och författare. Nu har han fått ny lust till politiskt arbete.

– Jag har hela tiden brunnit för politiken, men jag tror att man blir en dålig politiker om man fastnar där och inte jobbar med andra saker, säger Gustav Fridolin till Sydnytt.

Jeanette Larsson

Hedvig Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.