En rad MP-toppar nämns som potentiella kandidater till att leda partiet tillsammans med det manliga språkröret Per Bolund. Foto: TT

De pekas ut som Isabella Lövins efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar politiken. Nu är frågan vem som ska bli hennes efterträdare? Här är några av de hetaste kandidaterna till språkrörsposten, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Redan i nästa vecka öppnas nomineringsprocessen – och Miljöpartiet siktar på att utse Isabella Lövins efterträdare i början av nästa år.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein pekar ut en rad MP-toppar som potentiella kandidater till att leda partiet tillsammans med det manliga språkröret Per Bolund. Här är några av dem.

Amanda Lind

Kulturminister Amanda Lind säger att hon blev överraskad av Isabella Lövins besked och beskriver henne som ”en av de mest betydelsefulla miljöpolitiker världen sett”.

Amanda Lind avfärdar inte möjligheten att hon skulle vara intresserad av språkrörsrollen.

”Vad gäller en efterträdare finns det många starka och kompetenta kvinnliga politiker i Miljöpartiet. För egen del kommer jag inte ge något besked i dag”, skriver hon till SVT.

Åsa Lindhagen

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, är en kandidat som har nämnts. Så här svarar hon på frågan om hon står till förfogande:

”Det är ingenting jag har funderat över. I dag kretsar tankarna kring vilken stor förlust det är att Isabella Lövin lämnar svensk politik”, kommenterar Åsa Lindhagen via pressekreteraren Nicole Goufas.

Maria Ferm

Statssekreteraren Maria Ferm, tidigare gruppledare och migrationspolitisk talesperson, är ett annat namn som kommit upp. Hon skriver så här till SVT:

”Det är hedrande att omnämnas! Jag har inga planer på att kandidera, jag trivs bra som statssekreterare och att förhandla viktiga politiska frågor”.

Alice Bah Kuhnke

En av de hetaste kandidaterna anses vara EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke. Men genom pressekreteraren Joakim Söder uppger hon att hon inte är intresserad av språkrörsposten.

– Jag vill inte bli språkrör. Jag har vunnit väljarnas förtroende att vara EU-parlamentariker, säger hon till DN.

Märta Stenevi

Partisekreterare Märta Stenevi kommenterar så här gällande hennes eventuella intresse för språkrörsposten:

”Det har jag ingen kommentar till i dag. Vi har ju precis fått beskedet av Isabella, och under hösten kommer vi ha en gedigen process för att välja nytt språkrör. Där ska hela partiet få säga sitt”, skriver hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.