Störst ökning från i våras gör Centerpartiet och Vänsterpartiet med 1,0 respektive 0,9 procent. Minskar mest gör Miljöpartiet som backar 2,4 procent jämfört med 2014. Foto: TT

De rödgröna drar ifrån – men fortsatt tufft för MP

Uppdaterad
Publicerad

Med stöd av Vänsterpartiet skulle regeringspartierna MP och S nå upp i 41,4 procent i dag, och drar ifrån allianspartierna. Men det är delade reaktioner bland de rödgröna. MP minskar mest, samtidigt som Vänsterpartiet är väldigt nöjda över sina siffror.

Vänsterpartiet ökar alltså med 0,9 procentenheter jämfört med mätningen i maj, och har ökat med 2 procentenheter sedan valet.

– Det går väldigt bra för Vänsterpartiet. Vi är ett av de partier som ökat mest sedan valet, och jag tror det beror på att vi gör ett stabilt jobb. Folk kan se att vi driver på för att få bort slöseriet med skattepengar som går till riskkapitalbolag, och att vi har kämpat väldigt hårt för att få en rättvisare skattepolitik i Sverige, säger partisekreteraren Aron Etzler.

De två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans 33,7 procent av rösterna jämfört med allianspartiernas 37,9 procent. Med stöd av Vänsterpartiet kommer dock regeringspartierna upp i 41,4 procent.

S: Stabilt läge

Socialdemokraterna backar något jämfört med mätningen i maj, 0,3 procentenheter, vilket innebär att man tappat 1,8 procentenheter sedan valet. Men partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) menar att det råder ett ”stabilt läge”.

– Vi kan se att det har varit en orolig tid, vi har haft en flyktingkris, men Stefan Löfven har visat att han klarat av det. Vi har en regering som visat att det krävs tuffa beslut och att vi vågar ta tuffa beslut, säger hon.

– Vi gör de saker vi lovade innan valet men vi har mycket kvar att göra. Det finns en oro. Har politiken lösningarna? Vi behöver visa att vi har en politik för hela landet, som bygger på ett starkare och tryggare Sverige.

MP är inte nöjda

Miljöpartiet har tappat 2,4 procentenheter sedan valet och ligger nu på 4,5 procent. Sedan i maj har partiet minskat med 0,2 procentenheter. Men partisekreteraren Amanda Lind beskriver läget som ”stabilt”.

– Vi ligger stabilt i opinionen sedan i maj, och så får man komma ihåg att det rödgröna blocket faktiskt drar ifrån. Jag tror det är ett tecken på att man ser att den rödgröna regeringen tar välfärden, klimatet och miljön på allvar, säger hon.

Hon säger också att MP förstås inte är nöjda med tappet sedan 2014.

– Det har varit ett turbulent år, vi ligger stabilt i opinionen sedan i maj men vi är självklart inte nöjda. Vi måste jobba stenhårt för att investera i en bra klimatpolitik, det tror jag väljarna förväntar sig av oss, säger Amanda Lind (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.