Visa alla (2)
Visa alla (2)

De rödgröna knycker alliansens valfrågor

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna har vunnit över de tre viktigaste frågorna från alliansen.  Till skillnad från förra valet tycker nu majoriteten av väljarna att S, MP och V har den bästa politiken i frågorna, vilket om det står sig kan avgöra nästa val. Det visar en ny opinionsundersökning som Rapport tagit del av.

Skola, sjukvård, jobben och ekonomin är de klart viktigaste frågorna för väljarna. I förra valet tyckte majoriteten att alliansen hade bäst politik i ämnena men i dag har det svängt till de rödgrönas fördel i de tre viktigaste. Det visar TNS SIFOs nya enkät bland 2.000 svenskar.

-På alla de här tre områdena så har nu sakfrågeägarskapet, det vill säga det partiblock som man tycker har bäst politik, gått över till de rödgröna. Framförallt är förändringen tydlig när det gäller sysselsättning som tidigare var den starkaste frågan för Moderaterna och alliansen vid valet 2010, säger Sören Holmberg professor i statsvetenskap.

-Nu är det inte så längre, det är jämnt fortfarande men sakfrågeägarskapet har gått över till de rödgröna och det är en av de viktigaste orsakerna till att de rödgröna nu leder i opinionen.

Ledarbyte spelar in

Att de rödgröna lyckats knycka bland annat sysselsättningsfrågan tror Sören Holmberg hänger ihop med med att Socialdemokraterna bytt partiledare och tänkbar finansministerkandidat samt att partiet nu mer intensivt pratar jobb och på att arbetslösheten inte går ner.

-Vi vet att det här är viktiga frågor för väljarna så kampen kommer att stå om dagordningen över dem och om hur viktiga de här frågorna kommer vara och om vem som har sakfrågeägarskapet. Det här är en av de absolut viktigaste frågorna inför valet 2014. säger Sören Holmberg.

Politiska frågor där respektive block leder med störst marginal över det andra, är för alliansen företagande, landets ekonomi, privatekonomi, lag och ordning och utrikespolitik. För de rödgröna är det miljö, sjukförsäkringsfrågor, sjukvård, jämställdhet och pensioner.

Alliansen: Företagande, landets ekonomi, privatekonomi, lag och ordning, utrikespolitik

Rödgröna: Miljö, sjukförsäkring, sjukvård, jämställdhet, pensioner

Källa: TNS SIFO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer