Foto: SVT

”Det gjorde så sjukt ont”

Uppdaterad
Publicerad

Oxiderade doftämnen i aromaoljor av märket Kerstin Florian har gett flera massörer och spa-personal kontaktallergi. Massörerna Mia Senor, Nina Sellman och Sanna Gunnesson fick så svåra besvär att de tvingades byta yrke.

Alla tre arbetade på Hagabadet Spa i Göteborg där de masserade kunderna med lavendel- och citrusdoftande ekologiska oljor från Kerstin Florians aromaserie.

Några månader efter att Mia Senor, Nina Sellman och Sanna Gunnessonbörjat arbeta med oljorna fick de eksem på händerna och armarna.

– Det började mellan fingrarna på händerna där det började klia väldigt mycket. Händerna blev röda och huden började flagna av. Sen spred det sig upp över underarmarna som fick runda kliande ringar, säger Nina Sellman.

”Gjorde sjukt ont”

Mia Senor visar oss bilder på hur hennes händer och armar kunde se ut när hon kom hem från jobbet. Det ser nästan ut som brännskador. Huden på händerna svullnade och fingrarna klibbade ihop.

– Det sved och gjorde så sjukt ont, säger hon och berättar att händerna blev så såriga och infekterade att det inte ens gick att arbeta med handskar.

Sanna Gunnessons besvär började också med eksem på händerna. Eftersom hon inte hade något annat jobb stannade hon kvar på Hagabadet trots att det gjorde ont att massera. Tillslut fick hon klåda över hela kroppen.

– Det blev så illa att jag fick gå in på toaletten på jobbet och ta av mig kläderna och bara klia, säger Sanna Gunnesson.

Tiotal drabbade

Mia Senor säger att hon var den sjunde som fick hudproblem på Hagabadet. Därtill känner hon ytterligare ett tiotal massörer som också drabbats på andra arbetsplatser.

Linlalool och limonen är två av de vanligaste doftämnena i skönhetsprodukter. De utvinns bland annat från lavendel och citrusskal. Som SVT berättade i går kan de här doftämnena bilda allergiframkallande hydroperoxider när de kommer i kontakt med luften.

Kan leda till kontaktallergi och eksem

– De oxiderade doftämnen som vi testar med ligger bland de absolut vanligaste kontaktallergierna och det ligger bland tio i toppämnena, berättar Lina Hagwall som är forskare och expert på de här ämnena.

Lina Hagwall arbetar även somyrkeshygieniker påyrkesdermatologiska mottagningen på Sahlgrenska sjukhuset.

Här undersöker man vad det är för skadliga kemikalier som patienterna kommit i kontakt med på jobbet. Tidigare har det främst handlat om industriarbetare som arbetar med skärvätskor eller om målare som använder allergiframkallande färger.

Spa-personal ny grupp

Nu har dock en helt ny yrkesgrupp som skadats av kemikaliehantering dykt upp: Spa-personal som arbetar med eteriska oljor i höga koncentrationer. Under de senaste åren har hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset fått in massörer från flera olika arbetsplatser i Göteborg, Skövde och Varberg.

– Den röda tråden är att de har arbetat med aromaoljor från Kerstin Florian som bland annat doftar lavendel, ros eller citrus, säger Lina Hagwall.

När yrkesdermatologiska mottagningen testade oljorna på flera av massörerna kunde de bekräfta att det var de oxiderade doftämnena i oljorna som de var allergiska mot.

”Ska vara bra för kroppen”

Nina Sellman, Sanna Gunnesson och Mia Senor säger alla att de aldrig haft några problem innan de började massera med Kerstin Florians oljor.

– Det är så konstigt det här är ju grejer som ska vara bra för kroppen, säger Mia Senor.

Kerstin Florian har en exklusiv image. De säljer sina produkter på cirka 160 spa och hudvårdssalonger i norden. Aromaoljorna marknadsförs med att de innehåller ekologiska ingredienser och att oljorna är läkande och skyddande för huden.

Företagets kvalitetsansvarig som säljer och distribuerar Kerstin Florians produkter i Sverige, säger till SVT Nyheter att de varit i kontakt med Hagabadet och andra spa och utbildat personalen i hur de ska hantera oljorna för att de inte ska oxidera.

– Vi har till exempel sagt att de bara ska värma upp i portionsförpackningar och att de ska rengöra flaskorna noga, säger Kristina Zanardi.

Ville inte sälja produkterna

Sanna Gunnesson, Mia Senor och Nina Sellman säger att det kändes omoraliskt att sälja oljorna till kunderna.

– Jag fixar inte det. Jag kan inte stå och ljuga till en kund på det sättet. Det känns väldigt fel att sälja en produkt när man själv har utslag på händerna, säger Sanna Gunnesson.

– Jo man känner sig ju väldigt falsk, men man måste sälja, cheferna tjatar på oss att vi ska sälja produkterna säger Mia Senor.

Efter månader av besvär blev det tillslut ohållbart för tjejerna att fortsätta att arbeta som massörer. Det gjorde för ont och händerna ville aldrig läka.

Har bytt jobb

I dag har Mia Senor, Nina Sellman och Sanna Gunnesson lämnat spa-branschen och jobbar istället på kontor och i butik.

Hur känner du inför det faktum att du och flera av de andra har tvingats byta yrke på grund av det här?

– Jag tycker det är förfärligt det är inte ok, säger Mia Senor

Vad har det här fått för konsekvenser för dig i övrigt?

– Jag måste ha handskar i allt jag gör, när jag diskar, tvättar håret, duschar, annars blossar eksemen upp på händerna igen, säger Sanna Gunnesson.

Har du själv drabbats? Mejla SVT:s reporter: josefin.lennen-merckx@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer