De som har och inte har – klyftan ökar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fler fått behålla mer av sin inkomst sedan alliansregeringen kom till makten ökar inkomstklyftorna. Perstorp i Skåne är en av de kommuner som har störst andel fattiga. Det visar SVT Pejls analys av Statistiska Centralbyråns siffror.

Maria Andersson Hjälte och Lotta Jutvreten bor i Perstorp. Båda är arbetslösa men jobbar för socialbidraget i kommunens verkstad. De sätter ihop sopborstar och diskborstar.

-Efter en skilsmässa hamnade jag i en depression och har svårt att få arbete. I dag har jag och min dotter 4.300 att leva på när hyra och el är betald säger Lotta Jutvreten.

Hon letar extrapriser och försöker äta ordentlig mat men i slutet av månaden blir det mest nudlar. Bio och konserter finns det aldrig pengar till.

-Jag har 4.500 att leva på säger Maria Andersson Hjälte, men är glad över jobbet i verkstaden som ger lite extrapengar och så är det skönt att inte sitta hemma och vara overksam.

De två tillhör Perstorps absoluta låginkomsttagare. För det har blivit större skillnad på hur mycket pengar olika grupper har i plånboken .

Jobbskatteavdraget har haft effekt
Inkomstklyftorna i Sverige har ökat drastsikt sedan 2005 visar SVT Pejls analys av statistsiska cenytralbyråns siffror. Under de fem åren fram till 2010 har det tydligt blivit fler som får behålla mer av sin inkomst.  Regeringens jobbskatteavdrag har haft effekt för de flesta, men lönepridningen har ökat och det har lett till att många fortfarande har låga inkomster.

Marie-Loise Strand som har en klädbutik märker att en hel del människor har det tufft i Perstorp.

-Man märker att folk hänger undan kläder till slutet av månaden när lön och barnbidrag kommer, säger hon.

I Perstorp bor 5.500 personer över 20 år och det är en av de kommuner som hamnar i topp med högst andel låginkomsttagare, när SVT Pejl analyserat  SCB:s statistik.

På fem år, mellan 2005 och 2010, har de som lever på mindre än 5.000 kronor efter skatt och med eventuella bidrag ökat från 326 till 558 personer. En ökning med 71 procent.

Perstorp är en bruksort där arbetstillfällena minskat, ungdomsarbetslösheten är hög.

SVT Pejls undersökning visar också att unga i hela Sverige, i åldern 20-34 år som inte har någon inkomst alls har fördubblats de senaste åren. Mari-Louise Strand har en 19 åring hemma

-Ungdomarna bor hemma längre och kan inte skaffa familj eller flytta ihop.

Lotta Jutvreten som snart ska ut i arbetspraktik på en bondgård önskar att ingen behöver ha det som hon har det.

-Det är inte roligt att leva såhär för man känner att man inte är värd någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet