Randah Hammam och Ylva Lund.

De tvingas lämna sina hem

Publicerad

Ylva Lund tvingades flytta när hyresvärden beslutade om hyreshöjningar efter en renovering. Nu kan hon tvingas bort även från sin nya bostad.

Ylva Lund har drabbats av arbetsskador, och till följd av dem har hon blivit sjukskriven under en längre tid. Och hennes låga inkomst ledde till fler problem. När Ylva Lunds hyresvärd beslutade om en hyreshöjning i samband med en renovering tvingades hon flytta från sitt hem i bostadsområdet Gränby i Uppsala. Hyran skulle bli för dyr för henne.

– Det skulle bli så rysligt fint. Men jag skulle inte klara att den nya hyran höjdes från 5.900 till över 8.000 kronor för min tvåa.

Nu närmar sig Ylva Lund pensionen. Men det ser inte ut att bli en lugn tillvaro som väntar. Hon befarar att en liknande renovering är på gång även i hennes nya bostadsområde.

– Inom mig undrar jag vart jag ska ta vägen, säger hon. Vad kommer hyrorna att bli? Pratar man med grannarna så har de hört lite olika. En del säger 30 procents höjning, en del säger 60. Det är en jäkla oro. Det här är inte kul.

Tvingas dela rum med dottern

Många sitter i samma situation. Ett annat exempel är den ensamstående trebarnsmamman Randah Hammam. Hon har också tvingats flytta från Gränby efter en hyreshöjning, trots att hon har ett fast jobb som biträdande butikschef i en klädaffär. Hennes hyra höjdes från 7.800 kronor till 11.500 kronor.

Och i den nya lägenheten bor familjen så trångt att Randah Hammam tvingas dela rum med sin 13-åriga dotter.

– Det sätt som vi flyttats på gör jätteont faktiskt. Det är inte rätt att dra upp folk med rötterna, säger Randah Hammam. Och att de skulle byta skåp när vi hade nya skåp! Det hade räckt att måla skåpen inuti. Stamrenovering behövdes, men hyrorna skulle inte behöva höjas så mycket.

”Upp till politikerna”

Men Rikshem förklarar att de renoverar för att husen är slut och att de försökt gå de boende tillmötes genom att lägga renoveringarna och också hyreshöjningarna på två olika nivåer.

– Vi har träffat en uppgörelse med hyresgästerna, och känner inte att vi kan göra mer, säger Sven-Göran Svensson på Rikshem. Vi har gjort vad vi har kunnat, och nu är det upp till politikerna att agera och hjälpa de mest utsatta människorna. Vi anser att man måste höja bostadsbidragen för att hjälpa de mest utsatta i samhället.

– Man ska inte behöva dela rum med sin tonårsdotter, säger Randah Hammam, som också menar att politiker borde blanda sig i och göra något åt situationen.

Ylva Lund håller med.

– Det måste bli ett stopp på det här, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.