Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt det svenska företaget som vill ge Sverige nya kärnkraftverk, i miniformat. Foto: SVT

De vill bygga många små kärnkraftverk i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraft kan ge mycket el. Men oro för kostnader och säkerhet har hindrat fler nybyggen. Men ett företag i Göteborg med tunga finansiärer i ryggen, har hittat kommuner och företag som visat intresse för att bygga upp till 15 små kärnkraftverk.

Ett litet företag i Göteborg, med stora planer för nya små kärnkraftverk, så kallade SMR-tekniken med mindre serietillverkade reaktorer, tror man kommer ge lägre pris och snabbare byggtider:

– De är som prefab-hus. De tillverkas i moduler på fabrik enligt löpande-band princip, det blir billigare säger John Ahlberg, en av grundarna till Göteborgsföretaget Kärnfull.

De har redan ett bolag som säljer el till hushållskunder. Bara kärnkraftsel. Nu vill dom sälja små kärnreaktorer. Det tycks långt kvar till avtal eller formella affärer. Men med företagets egna optimistiska definition finns redan intresse hos flera företag och kommuner som handlar om upp till 15 små reaktorer.

Kostnad argument mot

– Intresset är stort. Förr krävde kärnkraft investeringar som nästan bara stater klarar. Mindre reaktorer kan även kommuner och företag ta sig råd med, menar Christian Sjölander, den andre grundaren av företaget.

I takt med att priset på sol- och vindkraft sjunkit dramatiskt har kostnaden allt mer blivit huvudargument mot ny kärnkraft.

SMR finns inte i drift i verkligheten i dag. Allt tal om pris bygger på teoretiska beräkningar. En ny rapport från svenska Energiforsk menar att vindkraft på land är billigast att bygga, cirka 32 öre/kWh.  Och ny kärnkraft i serieproduktion skulle ge elkostnad i nivå med havsbaserad vindkraft: 55-60 öre/kWh. 

– Våra beräkningar säger att det blir konkurrenskraftigt mot havsbaserad vindkraft, säger John Ahlberg.

Hemligt vilka som visat intresse

Kärnfull har samverkansavtal med GE Hitachi som också fått beställning på sex reaktorer från Kanada. Och de har finansiering i ryggen från en fond som tillhör ägaren till oljebolaget Preem, miljardären Mohammed Al –Amoudi.  Hur mycket de satsat är dock hemligt.

Vilka kunder som visat intresse är också hemligt. SVT har talat med politiker i en borgerligt styrd kommun som talat om möjligheten med en SMR när deras fjärrvärmeverk pensioneras om drygt tio år. – men de har varken förankrat tanken i kommunfullmäktige eller hos kommuninvånarna ännu. 

Och i dag får kärnkraft bara finnas vid de tre platser som redan har reaktorer i drift. Göteborgsföretaget vill se en lagändring.

– Vi behöver all fossilfri el vi kan få, säger Christer Sjölander.

Kostnad för elproduktion – nya anläggningar

Energislag och pris i öre/kWh 

Kärnkraft: 56

Vindkraft på land: 32 

Vindkraft till havs: 53 

Solenergi villa: 79 

Solenergi solparker: 43 

Kraftvärme: 52 

Enligt energiföretagens bolag Energiforsks senaste rapport från feb.2022, LCOE, kostnad över livscykel för ny elproduktion, 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.