Därför vill klimaträttsgruppen Aurora stämma staten. Foto: SVT/TT/Henrik Montgomery

De vill stämma Sverige för bristande klimatarbete – åberopar barnkonventionen

Uppdaterad
Publicerad

I flera länder i Europa har unga drivit klimatfrågan till domstol. Nu förbereder även en grupp ungdomar och jurister i Sverige en stämning av svenska staten för, enligt dem, bristande klimatåtgärder. Till stöd åberopar de bland annat barnkonventionen.

En våg har dragit över Europa där unga har stämt stater för bristande klimatarbete och ovilja att följa ingångna klimatavtal. Det mest uppmärksammade ärendet har utspelat sig i Nederländerna där klimatnätverket Urgenda stämde regeringen – och vann.

Efter det har liknande mål drivits mot bland annat Frankrike och Norge. Nu förbereds även en stämning i Sverige.

Klimatkrisen

Ebba, 17: Man känner sig hjälplös

Sedan november förra året arbetar klimaträttsgruppen Aurora, som består av klimatengagerade ungdomar och juristnätverket Klimatjuristerna, med en juridisk process mot svenska staten för bland annat brott mot barnkonventionen och Europakonventionen. Till sin hjälp har de också en forskargrupp.

Utgångspunkten är att Sverige inte har gjort tillräckligt för att uppfylla klimatmålen och därmed äventyrar barn och ungas framtid, enligt initiativtagarna.

Ebba Börjesson, 17, en av talespersonerna för Aurora, uppger att målsättningen inte bara är att få klimatmålen prövade utan även att lyfta frågan inför det kommande valet.

– Frågan är en av de viktigaste, om inte den viktigaste, för barn och unga i Sverige i dag. Man känner sig hjälplös, säger hon.

Ebba Börjesson pekar bland annat på de senaste årens torra somrar och de översvämningar som har inträffat i landet, nu senast i Gävle. Där finns det konkreta exempel på hur barn far illa, menar hon.

– Vi har barn som inte kan gå till skolan för att det är så mycket vatten överallt, hus och bilar som har förstörts, säger hon.

Professorn: Möjligt att stämma staten

Enligt Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, skiljer sig de juridiska processerna åt i Europa. Men i huvudsak handlar det om att få företag och stater att efterleva det de är skyldiga till, och i en del fall snarare försöka driva på och uppmärksamma att den lagstiftning som finns inte är tillräcklig.

Aurora hoppas ha en stämningsansökan klar inom några månader. Enligt Ebbesson är det möjligt att driva en sådan process även i Sverige.

– Någon sådan process har aldrig tidigare drivits i Sverige. Även om det är möjligt att driva en klimatprocess, är det svårt att säga något om utgången i det här skedet. Det beror på vilka krav och grunder som presenteras i stämningsansökan och vilka brister man menar att staten har begått, säger han.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) vill inte kommentera den planerande stämingen eller den kritik som riktas mot regeringens klimatarbete.

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, men jag kan svara övergripande att jag tycker att det är bra att klimatpolitikens inriktning granskas och debatteras. Historiskt har miljörättegångar varit ett viktigt demokratiskt verktyg för att åtgärda brister i miljölagstiftningen, säger han till SVT Nyheter.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet