Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s politiska kommentator om vad som kan bli problem om Daniel Helldén väljs till andra MP-språkrör jämte Märta Stenevi. Foto: SVT/TT

Marmorstein om Miljöpartiet: ”Strider inför öppen ridå och baktalar varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att det blir Daniel Helldén som ersätter Per Bolund på posten som Miljöpartiets ena språkrör. Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein är han inte Märta Stenevis favoritkandidat. Men vad innebär det för ett redan sargat parti?

– Friktionsfritt tror jag inte att det blir, säger Marmorstein.

I förra veckan föreslogs Daniel Helldén bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Vid tillkännagivandet närvarade Märta Stenevi, och stämningen upplevdes av många som kylig. Helldén och Stenevi ryktas nämligen inte gå särskilt väl ihop.

– Det här är två personer med starka viljor och uppfattningar, säger Elisabeth Marmorstein.

Klimatkrisen

– Helldén vill att partiet lägger allt krut på miljöfrågan och blir ett enfrågeparti, medan Stenevi under lång tid drivit på för en breddning och brinner för frågor som till exempel social rättvisa. Så det är en dragkamp, säger Marmorstein.

”Börjar påminna om Liberalerna”

Ryktena om Stenevi och Helldéns olikheter är bara ett exempel på hur det stormat kring MP den senaste tiden. I början av oktober läckte till exempel uppgifter om att Stenevis ledarskap är hårt kritiserat inom partiet. Att MP blir en snackis i medierna hör inte till vanligheterna, säger Elisabeth Marmorstein.

– De vanligtvis så snälla miljöpartisterna strider inför öppen ridå och baktalar varandra i medierna. De börjar påminna om hur Liberalerna har hållit på och det är inte riktigt något att sträva efter med tanke på opinionssiffrorna. Det är en kris i det här partiet nu.

Tidigare duo inte heller friktionsfri

Samtidigt som en språkrörsduo som inte håller med varandra om allt sannolikt kan skapa problem för partiet, finns det exempel på att olikheter kanske trots allt kan vara ett framgångsrecept.

– Det kan bli så att de kompletterar varandra, om de tydligt delar upp frågorna emellan sig. Man ska komma ihåg att det gnisslade en del mellan Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, och de var trots allt den mest framgångsrika duon, säger Marmorstein.

Frågan om vem som ska bli nytt språkrör avgörs på MP:s kongress mellan den 17 och 19 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet