Den nederländske krimjournalisten Peter R. de Vries har dött av sina skador Foto: EPA/BAS CZERWINSKI

Journalisten de Vries död efter attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Tv-journalisten Peter R de Vries sköts ned på öppen gata i Amsterdam förra veckan.

Nu har han avlidit till följd av skadorna, rapporterar RTL.

”Peter kämpade till slutet men han klarade inte av att vinna den här kampen”, säger de Vries familj i ett uttalande.

Det var i tisdags förra veckan som den nederländske journalisten Peter R de Vries, 64, sköts på öppen gatan framför en tv-studio i Amsterdam där han medverkade i en inspelning av programmet RTL Boulevard.

Enligt vittnen avlossades flera skott och han har sedan dess vårdats på sjukhus för livshotande skador.

Nu meddelas att de Vries har avlidit.

”Peter kämpade till slutet men han klarade inte av att vinna den här kampen. Han dog omgiven av de människor som älskade honom”, säger hans familj i ett uttalande som har publicerats av tv-stationen RTL, där de Vries arbetade.

”Han levde efter sitt motto: På böjda knän är det aldrig möjligt att vara fri”, säger familjen vidare.

”Brutalt och fegt”

Amsterdams borgmästare Femke Halsema sade på en pressträff efter dådet att den skjutne reportern kämpade för sitt liv och kallade samtidigt brottet för ”brutalt och fegt”.

De Vries var känd för att ha granskat organiserad brottslighet och gängkriminalitet i Nederländerna och även internationellt. Han har blivit dödshotad av kriminella flera gånger och har tidvis haft polisskydd.

Totalt tre personer har gripits efter dådet, varav två sitter häktade misstänkta för attacken. De båda greps efter att en misstänkt flyktbil stoppats, där en av personerna enligt polisen tros ha varit den som sköt. En tredje greps på en annan plats i Amsterdam.

Polisen har inte gett någon information om motiv för dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.