Den kände kriminalreportern sköts på Lange Leidsedwarsstraat i centrala Amsterdam under tisdagseftermiddagen.

Känd journalist skjuten i Amsterdam – tre gripna

Uppdaterad
Publicerad

En känd nederländsk kriminalreporter, 64-åriga Peter R. de Vries, har skjutits på öppen gata i centrala Amsterdam. Tre personer har gripits.

Amsterdams borgmästare Femke Halsema säger på en pressträff att den skjutne reportern kämpar för sitt liv. Hon kallar brottet för ”brutalt och fegt”.

Totalt tre personer har gripits efter händelsen. Två greps efter att en misstänkt flyktbil stoppats, och enligt polischefen kan en av personerna ha varit den som sköt. En tredje person med oklar koppling till händelsen har gripits på en annan plats i Amsterdam.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallar dådet för en attack mot den fria pressen och säger att händelsen är ”chockerande och obegriplig”.

Sköts utanför tv-studio

Enligt lokala medier ägde attacken rum framför en tv-studio där de Vries ska ha medverkat i inspelningen av programmet RTL Boulevard. Flera skott ska ha avlossats, enligt vittnen.

De Vries är känd för sin utredande journalistik kring högprofilerade brottsfall i Nederländerna. Enligt Reuters har han blivit dödshotad av kriminella flera gånger.

De Vries har i decennier bevakat brottsfall i Nederländerna och han programledde bland annat tv-programmet ”Peter R. de Vries: Kriminalreporter”, skriver De Telegraaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.