Debatt om svenska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska den svenska skolan bli bättre och mer jämlik för alla? Remisstiden för regeringens likvärdighetsutredning om en mer jämlik skola gick ut i dag. Linnea Lindqvist, rektor på en kommunal skola i Angered i Göteborg och Paula Hammerskog på friskolekoncernen Academedia möttes i debatt i Aktuellt.

Linnea Lindqvist säger att den kommunala skolan har ett mer omfattande uppdrag än en friskola. Därför är det inte rimligt att friskolorna får betalt för ett uppdrag som de inte har, säger hon i en debatt mot Paula Hammerskog.

– Den kommunala skolan har ett utbudsansvar, vi måste erbjuda skolplacering till alla elever i kommunen och vi måste erbjuda i delar av kommunen för ingen elev ska ha orimligt långt till skolan, säger Linnea Lindqvist.

”Har ett större ansvar”

Paula Hammerskog svarar att de kommunala skolorna redan är kompenserade.

– Man har ett större ansvar men de är redan kompenserade för det. En elev i en kommunal skola är mer än 10 000 kronor högre än en elev i en friskola, att öka ännu mer är inte rätt väg att gå, säger Paula Hammerskog.

Hör debatten mellan Paula Hammerskog och Linnea Lindqvist i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.