Foto: TT

Sjöstedt (V) om fattigpensionärer: ”En jätteorättvisa”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionssystemet måste göras om i grunden. Det sade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, när han mötte socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i en debatt om fattigpensionärer i kvällens Aktuellt.

– Det här är en jätteorättvisa. Vi har 100.000-tals äldre som har jobbat och slitit hela livet och så kommer de ut och klarar sig inte, de får hjälp av sina barn. Det är tydligt att det är kvinnor som drabbas och LO-medlemmar. Den orättvisa som har funnits hela livet fortsätter, sade Jonas Sjöstedt (V).

Gränsen för låg ekonomisk standard är ungefär 11.800 kr i månaden i dag. Cirka tolv procent av de äldre bor i ett hushåll som understiger den gränsen. De flesta är kvinnor. Och antal fattigpensionärer kommer att öka, enligt Pensionsmyndighetens nya rapport.

”Allvarlig situation”

Annika Strandhäll menade att regeringen redan har genomfört en rad förbättringar för pensionärerna, men framhöll i Aktuellt att det är en allvarlig situation, framförallt att kvinnor är så överrepresenterade bland fattigpensionärerna.

– Det behövs göras ganska mycket, det handlar om saker som behöver göras på lång sikt för att få ett mer jämställt familjeliv. Föräldraförsäkringen är en sådan sak. Framförallt måste arbetsmarknaden bli mer jämställd, kvinnor behöver få bättre villkor. Man behöver också göra mer här och nu.

Riksdagen står bakom överenskommelsen

Något nytt pensionssystem behövs dock inte, enligt ministern.

– Det är 80 procent av Sveriges riksdag som står bakom pensionsöverenskommelsen. Den tjänar oss väl och när jag tittar ut över Europa och internationellt är man väldigt avundsjuk på vårt pensionssystem. Dels för att vi har en bred politiskt stabilitet som stöttar upp pensionssystemet och för att vi inte skjuter skulder på framtiden, sade Annika Strandhäll.

Jonas Sjöstedt höll inte med:

– De enda som får vara med är de som tycker att dagens system är bra. Vi tycker inte att det är bra, sade han.

Se hela debatten i klippet ovan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.