Foto: TT/SVT

Fattigpensionärerna blir allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde pensionär har så liten pension att de lever med låg ekonomisk standard. Och antalet äldre som kommer leva knapert förväntas bli fler framöver, visar en rapport från Pensionsmyndigheten som SVT Nyheter tagit del av.

De så kallade fattigpensionärerna kommer att bli fler om inte regler kring bland annat bostadstillägg och skatter ändras, visar en rapport som Pensionsmyndigheten lämnar över till regeringen i dag.

– Om regering och riksdag låter alla regler vara som de är nu och om inkomsterna växer, kommer antalet personer som är under gränsen för låg ekonomisk standard att öka, säger Ole Settergren analyschef på Pensionsmyndigheten.

Gränsen för låg ekonomisk standard är ungefär 11.800 kr i månaden. Cirka tolv procent av de äldre (231.500 personer), bor i ett hushåll som understiger den gränsen. De flesta är kvinnor.

Personer som lever på under 11.000 kronor i månaden räknas leva under EU:s fattigdomsgräns.

”Det går aldrig ihop”

83-åriga Maili Backlund i Stockholm är en av de pensionärer som lever under den gränsen. Efter flera år som hemmafru lever hon idag på en pension på 8400 kronor i månaden. Och med en hyra på strax över 6.500 kronor, blir det inte mycket pengar över till annat.

– Det går aldrig ihop, så enkelt är det. Det blir alltid några räkningar kvar som jag måste vänta med att betala till nästa månad. Det här extra, att sätta lite guldkant på tillvaron, det finns aldrig, säger hon.

– Det har hänt att jag lånat pengar av mina barn för att gå till läkaren eller tandläkaren. Men det är ju jag som ska hjälpa mina barn och inte de som ska hjälpa mig. Många gånger försöker jag inte berätta för dem hur jobbigt jag har det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.